Ministrul Grindeanu pune tunurile pe Primăria Timișoara: „… depinde cum te uiți, dacă te uiți dinspre Germania, poate să pară că asta e vestul, dar suntem pe Centura Sud”

Ministrul Grindeanu pune tunurile pe Primăria Timișoara: "... depinde cum te uiți, dacă te uiți dinspre Germania, poate să pară că asta e vestul, dar suntem pe Centura Sud"

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pune tunurile pe Primăria Timișoara

De doi ani de zile, Primăria Timișoarei refuză să pună în aplicare un protocol semnat cu CNAIR, prin care se obliga să exproprieze o bucată de teren, de numai 200 de metri pătrați, pe care ar trebui să se amenajeze viitoarea intersecție dintre Drumul Boilor și Centura Sud a Timișoarei.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a tras atenția că au trecut deja doi ani de când Primăria Timișoara se angaja, printr-un protocol semnat cu CNAIR, că va pune la dispoziție bucata de teren pentru amenajarea viitoarei intersecții. Acesta a efectuat o vizită la fața locului, vineri, 9 februarie 2024, pentru a găsi o soluție de deblocare a situației.

Tot Primăria Timișoara trebuia să mute utilitățile din zona sensului giratoriu pe care CNAIR îl va amenaja pe cheltuiala proprie, în acel loc. Însă, nici acest nu s-a întâmplat încă. Amenajările constau în lucrări pentru taluz și zonele adiacente.

Pe șantierul Centurii Sud, ministrul Transporturilor s-a declarat revoltat de faptul că administrația Fritz refuză să rezolve această problemă, în condițiile în care ritmul lucrărilor e unul accelerat și s-ar putea da drumul circulației pe tronsoane, în condițiile în care constructorul finalizează porțiuni de șosea.

CITEȘTE ȘI: Încă o timişoreancă va reprezenta România la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2024

„Nu o să putem să dăm drumul în circulație. Noi suntem în acest moment cu nodul de la Ghiroda aproape finalizat. Sigur, dacă vorbim de tronsonul de la Moșnița, mai avem lucruri, dar în principiu se poate da drumul la acest tronson mai repede de vară. Are 6 kilometri tronsonul.

Sigur că nu o să punem panouri că din cauza domnului Lațcău nu dăm drumul, că nu facem girația, dar mi-aș dori să o facem”, a declarat ministrul Transporturilor, amintind de gestul viceprimarului Timișoarei, Ruben Lațcău, care a montat acum doi ani un panou în zona intersecției cu Drumul Boilor, avertizând lumea că din cauza CNAIR nu s-a putut finaliza asfaltarea. Un circ ieftin, care acum se dovedește a fi chiar incompetența Primăriei Timișoara.

Sorin Grindeanu a cerut edililor Timișoarei să deblocheze situația pentru deschiderea traficului pe Centura Sud Timișoara.

„Suntem pe centura sud ca să fie clar, apropo de ce se spunea aseară pe la un televizor despre centura vest (Primarul Dominic Fritz a încurcat Centura Sud cu Centura Vest de două ori într-o emisiune la Digi24, joi seara, n.r.). Nu, suntem pe Centura Sud. Sigur, depinde cum te uiți, dacă te uiți dinspre Germania, poate să pară că asta e vestul, dar suntem pe Centura Sud.

Se lucrează, așa cum ați văzut în ultima vreme. E o mobilizare de cam 500 de muncitori, utilaje, se lucreaza 24 de ore din 24, pe lucrările care pot fi făcute 24 din 24, și anume terasamentele. Eu cred că termenul asumat, acela de vară, va fi respectat. Mai mult decât atât, am avut discuții și cu responsabilul de șantier de aici și o să am și cu decidenții la nivel național ai acestei companii.

Mi-aș dori, dacă găsim soluțiile potrivite, să dăm chiar pe tronsoane drumul la această centură. Adică dacă poate să termine lucrările de la Ghiroda până la Moșnița, să nu stăm până în iulie, când va fi gata toată, ci să dăm pe tronsoane drumul la aceasta centura astfel încât în iulie să putem să terminăm cu totul.

Asta e o chestiune pe care o vom decide în zilele următoare și pare la prima vedere că se poate acest lucru. Ar scoate o parte din traficul din oraș.

La vreo lună de când am venit ministru în 2021, am semnat un protocol cu Primăria Timișoara, legat de intersecția cu Drumul Boilor în care noi ne angajam la ceva, dânșii se angajau la altceva. Dânșii au făcut un lucru, au pus un panou pe aici, să spună că e de vină CNAIR că nu circulă cum trebuie.

Vreau să vă spun ceva, nu s-au terminat relocările pe care trebuiau să le facă cei de la Primăria Timișoara. Sunt doi ani, trebuiau să reloce utilitățile. Sunt doi ani de zile. Noi terminăm chestiunea, această centură… dar cu relocările de utilități ce facem? Protocolul vi-l arăt, 23 decembrie 2021. Instituțional nu am ce explicație să am.

Sper că în perioada următoare să se mobilizeze fiindcă vreau, așa cum am anunțat, să nu așteptăm până în iulie, să dăm pe tronsoane drumul la centură. Eu sper să se trezească totuși la realitate.

E un protocol semnat în 2021. Nu aveau foarte multe lucruri de făcut. Am înțeles că a pus domnul viceprimar Lațcău panouri pe aici vreo doi ani, am înțeles, dar relocările? Luați-o ca un apel la dânșii să își facă treabă, nimic altceva, pe ce și-au pus semnătura. Vreau să terminăm acest tronson înainte de vară”, a mai declarat Sorin Grindeanu, pe șantierul Centurii Sud, în dreptul viitoarei intersecții cu Drumul Boilor.

Firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu au câștigat licitația organizată de CNAIR după rezilierea contractului cu italienii de la Tirrena Scavi. În 27 iunie 2023 a fost iscălit contractul pentru continuarea lucrărilor la Centura Sud.

Umbrărescu are la dispoziție 12 luni să finalizeze Varianta de Ocolire Sud Timișoara, până în iulie 2024.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *