Ministrul justiţiei a ratat o porţie consistentă de rahat

protest Toader

Tudorel Toader, ministrul justiţiei, era aşteptat astăzi la Timişoara, fiind invitat la şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel şi a instanţelor din aria sa de competenţă, însă în cele din urmă a preferat să rămână la Bucureşti.

CITEȘTE ȘI: Gospodar fără pereche: un primar din Timiș dărâmă ce-a renovat fostul edil – Foto/Video

A fost aşteptat în zadar, în consecinţă, de un grup de circa 20 de protestatari care doreau să-l întâmpine cu o cerere de demisie pentru slugărnicia sa faţă de conducerea PSD, recent încununată cu o ordonanţă care face posibilă numirea şefilor de parchete fără consultarea secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), actul normativ conţinând şi alte prevederi care fac posibile ingerinţele guvernanţilor în actul judiciar.
protest Toader 1
O tavă plină cu rahat, de aproximativ un kilogram – ne referim, desigur, la produsul de cofetărie – îl aştepta pe Tudorel Toader chiar în faţa intrării în sediul Universităţii de Vest, locul desfăşurării şedinţei de bilanţ a judecătorilor.

CITEȘTE ȘI: Femeia ucisă cu 18 lovituri de cuțit, sub ochii copilului, ceruse ordin de protecţie împotriva bărbatului

A fost ideea unui tânăr protestatar, Constantin Troncotă, de a-l întâmpina pe ministru cu ceva de dulce.

„Am pregătit această tavă plină cu rahat pentru sluga Tudorel Toader, ştiind că îi place foarte mult.

Din păcate, nu a venit, preferând să mănânce în continuare foarte mult rahat pe la Guvern”, ne-a declarat Troncotă.

„Comitetul de întâmpinare” constituit pentru ministrul considerat sluga umilă a lui Liviu Dragnea a afişat şi câteva texte nu prea măgulitoare la adresa PSD şi a lui Toader, şi a scandat pentru demisia acestuia din urmă.

Lipsa de personal, o problemă acută a instanţelor din vestul ţării

Evenimentul la care ministrul nu a dorit să onoreze invitaţia a pus pe tapet, în Aula Magna a Universităţii de Vest, atât realizări ale Curţii de Apel Timişoara în anul 2018, cât şi neîmplinirile constatate pe parcursul anului trecut.

Astfel, unul dintre cele mai importante proiecte vizează arhivarea electronică a dosarelor instanţelor, demersul fiind într-un stadiu avansat în cadrul Tribunalului Arad. Numai că, potrivit celor afirmate de Szep Sandor Otto, preşedinte al Tribunalului arădean, chiar prin ordonanţa cu cântec, recent publicată în Monitorul Oficial, se îngreunează extinderea arhivării electronice la nivel naţional, întrucât se prevede reducerea la o jumătatte de normă a activităţii informaticienilor din aceste instituţii.

De asemenea, şefii de instanţe au mai subliniat că ar fi de dorit să nu mai apară atât de des acte normative care să le complice activitatea.
prezentare binlant CAT
Problemele cronice, precum criza de personal, cu consecinţa nefastă a unui volum excesiv de mare de muncă pe cap de magistrat, s-au făcut simţite din plin în 2018, potrivit bilanţului prezentat ieri. Mai exact, după cum aflăm de la Carmen Pușa Pârvulescu, vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, deficitul de personal din cadrul instituţiei este de aproximativ 30 la sută. Mai exact, dintre cele 1.316 posturi din schema de funcţionare, sunt ocupate în momentul de faţă numai 997.

„CSM este garantul independenţei justiţiei”

În cadrul conferinţei de presă care a urmat prezentării bilanţului, Erica Nistor, preşedinte al Curţii de Apel Timişoara, a răspuns, la întrebarea formulată de „Renaşterea bănăţeană”, cu privire la ignorarea CSM de către Ministerul Justiţiei, atunci când promovează acte normative, că „Aşteptăm să se pronunţe plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Nu comentez ceea ce face Ministerul Justiţiei, însă CSM este garantul independenţei justiţiei şi trebuie să-şi exercite rolul constituţional”.

Între timp, procurorii timişeni îşi continuă protestul faţă de ultima ordonanţă promovată de Ministerul Justiţiei, prin suspendarea activității Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, cu excepția cauzelor urgente, începând de astăzi până vineri inclusiv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *