Ministerul Sănătății i-a condamnat la moarte pe bolnavii cu afecțiuni tiroidiene

tiroida 1

Persoanele cu risc crescut de a contacta COVID-19 nu sunt doar vârstnicii, ci și cei care suferă de boli cronice sau autoimune. Printre aceștia se numără bolnavii cu afecțiuni ale glandei tiroide, dependenți, toată viața, de medicamente-substitute.

CITEȘTE ȘI: Medicii care l-au îngrijit pe bărbatul din Arad, decedat din cauza COVID-19, se tem că sunt infectați. El a fost testat prea târziu

Numărul exact al românilor care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide nu se cunoaște cu exactitate (din cauza absenței unei monitorizări corecte), însă se presupune că depășește un milion. Pentru persoanele care suferă de diferite afecțiuni ale tiroidei, cum este hipotiroidismul, de exemplu, întâlnit cu preponderență, medicii endocrinologi din România prescriu un substitut hormonal care are ca substanță activă levotiroxina sodică.

Medicamentul care conține această substanță lipsește din farmaciile românești de mai bine de o jumătate de an! Se numește Euthyrox și este, în momentul de față, cel mai căutat produs din România, după măștile chirugicale. Fără acest substitut, bolnavii ajung să dezvolte complicații și chiar să decedeze. Situația este cu atât mai dramatică cu cât acești bolnavi, lăsați fără medicamentul vital, fac parte din categoria cea mai de risc la infectarea cu COVID-19. Deși absența medicamentului de pe piața românească a fost semnalată de mai bine de o jumătate de an de pacienți, rezolvarea ei nu reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății.

Pe o platformă a ministerului (medicamentelipsă.ms.ro), minister care de ani buni și-a dovedit ineficiența în a gestiona sistemul medical din România cu tot ceea ce implică el – personal medical, dotări, unități medicale, bolnavi, tratamente – absența Euthyrox-ului a fost semnalată încă din toamna anului trecut, într-o perioadă în care nu exista situația de criză actuală. De atunci, zilnic, astfel de semnalări au fost postate de nenumărate ori. Cu toate acestea, problema nu a fost remediată, concluzia fiind că angajații acestui organism funcționează doar pe hârtie.

Ultimele răspunsuri date bolnavilor cu afecțiuni ale tiroidei care au cerut sprijinul ministerului pe această platformă a fost acela că Euthyrox urmează să ajungă în farmaciile din România la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, fiind distribuite prin firma MERK România SRL. Pentru că, în condițiile date, se așteaptă ca bolnavii să achiziționeze cantități mai mari de Euthyrox, Ministerul Sănătății a transmis că se va putea cumpăra doar pe bază de prescripție medicală. Și cotidianul nostru a adresat întrebări, pe această temă, atât Ministerului Sănătății, cât și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, rămase din păcate fără răspuns. Ba, mai mult, una dintre angajatele ANMDM ne-a transmis că este mai bine ca solicitarea să o adresăm pe platforma medicamentelipsă.ms.ro, pentru că purtătorul de cuvânt al instituției, responsabil în relația cu presa, stă acasă în această perioadă….

Așadar, în timp ce Ministerul Sănătății face apeluri repetate către populație pentru a se proteja, același minister arată un dispreț față de bolnavii care, din cauza sistemului imunitar deteriorat în urma absenței unui tratament adecvat, vor dezvolta și alte afecțiuni grave


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ministerul Sănătății i-a condamnat la moarte pe bolnavii cu afecțiuni tiroidiene

  1. Aveți grijă ce scrieți: într-adevăr e o problemă gravă lipsa Eurotyrox-ului dar categoria aceasta de autoimuni nu este afectată de covid-19. Cei cu probleme de tiroidă au sistemul imunitar funcțional pt a lupta cu infecții virale. Documentați-vă înainte pt orice material alarmist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *