Ministerul Educației promite laboratoare inteligente în licee, dar platforma pentru depunerea cererilor nu e funcțională!

Ministerul Educației promite laboratoare inteligente în licee, dar platforma pentru depunerea cererilor nu e funcțională!

Potrivit ministrului educației Ligia Deca, aproximativ 1.500 de unități de învățământ din țară vor beneficia de dotări pentru laboratoarele de informatică. Sunt vizate însă liceele în care există astfel de spații, întrucât infrastructura deficitară a impus, în unele școli, reorganizarea sălilor dedicate activităților didactice.

”Avem o alocare financiară de 117.499.800,00 de euro, prin care ne dorim să dotăm fiecare unitate de învățământ preuniversitar de nivel secundar superior, cu câte un laborator inteligent („smart lab”)”, a anunțat ministrul educației.

Ligia Deca a specificat faptul că, deși în PNRR au fost prevăzute doar 1.100 de laboratoare inteligente, ”avem în vedere dotarea tuturor celor peste 1.500 de unități de învățământ secundar superior, întrucât vrem să asigurăm o șansă egală la educație digitală de înaltă calitate și incluzivă tuturor elevilor”.

În vederea punerii în practică a intenției enunțate, a fost lansat, în consultare publică, Ghidul solicitantului aferent apelului „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior”, disponibil pe pagina ministerului. Solicitanții eligibili sunt unitățile de învățământ secundar superior, publice sau private acreditate (colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual).

Conform Ministerului Educației, un laborator inteligent este un spațiu dotat cu echipamente digitale, care poate susține procesul de predare, învățare, evaluare la toate disciplinele. Tehnologia aplicată și învățarea cu ajutorul proiectelor și problemelor poate facilita învățarea personalizată. Cererile de finanțare aferente acestui apel de proiecte vor putea fi depuse, potrivit ministerului, prin platforma electronică dedicată PNRR (http://https//proiecte.pnrr.gov.ro/#/home), care, însă, nu e totdeauna funcțională!

CITEȘTE ȘI: Cartea de Aur a Filarmonicii Banatul Timișoara și-a redobândit strălucirea de odinioară

Pe lângă această problemă tehnică, ministerul ”a uitat” să facă public modul prin care va asigura instruirea tuturor profesorilor, de la toate disciplinele, pentru a putea utiliza cât mai eficient aparatura cu care vor fi dotate aceste laboratoare. Privind situațiile similare din trecut, este posibil ca la nivelul ministerului să nu existe această preocupare, cunoscut fiind faptul că de cele mai multe ori profesorii sunt sprijiniți în dobândirea de competențe noi prin bunăvoința altor colegi. În cazul de față, a celor care știu să utilizeze o tablă smart, spre exemplu…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *