Mii de oameni au petrecut la Ruga Timişoarei

ruga6

Dacă-i miez de septembrie, petrecem în Parcul Rozelor, la Ruga Timişoarei, un eveniment degustat deopotrivă de iubitorii cântului şi jocului popular, amatorii de distracţie în aer liber şi… pofticioşii atraşi de tarabele pline cu bunătăţi, dornici de mititei şi purcel de lapte, bere gulerată şi animaţie multicoloră.

Mii de oameni s-au perindat prin centrul oraşului în zilele de weekend, pentru a sărbători după tradiţie, dar cu două zile în avans, cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane, care aduce cinstire, în fiecare an la 15 septembrie, Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului. Încă de sâmbătă după-amiază, Parcul Rozelor a devenit arhiplin, iar lumea s-a arătat bucuroasă de spectacolele organizate aici de municipalitate, dar şi de oferta generoasă de mâncăruri servite la mese de lemn, pe strada Academician Alexandru Borza, transformată în zonă pietonală deschisă negoţului cu mici şi frigărui, coaste şi ceafă la grătar, gogoşi înnobilate donuts şi porumb copt, sau şerbeturi cu dichis ori salam de biscuiţi făcut în casă. Vremea, ce-i drept, a ţinut şi ea cu timişorenii veniţi la rugă, cu mic, cu mare, iar sătbătoarea s-a dovedit a fi pentru toate vârstele şi gusturile.

Privitorului n-a avut cum să-i scape pitorescul mulţimii, cu doamne dichisite, coafate cu sclipici şi îmmbrăcate ca de nuntă lângă puştime cu şepci de baseball, bătrânei înduminecaţi şi copilaşi de-o şchioapă, extaziaţi de dansurile prezentate pe scenă şi dispuşi să joace şi ei în faţa acesteia.

Cert e că mii de inimi au bătut la unison de dragul oraşului şi-al folclorului, iar telefoanele, aparatele foto şi tabletele n-au prididit o clipă cu selfie-urile, dar nici cu pozatul artiştilor.

Ansamblurile „Timişul- Tineret” şi „Pusta Banatului” au încântat publicul cu momente coregrafice inspirate, paşi sincronizaţi şi graţie desăvârşită în prima zi a Rugii Timişoarei, iar prestaţia unor solişti vocali precum cu soliştii vocali Dana Varadi, Denis Hiliţean, Dolores Dongea, Florin Boita şi Geanina Beleiu, aparţinând noii generaţii de interpreţi ai cântecului bănăţean, a reuşit să stârnească aplauze.

Au urmat dansatoriii de Ansamblul „Timişul”, de data aceasta cei cu vechime, iar horele şi jocul de doi le-au adus spectatorilor aminte de lumea curată şi paşnică a satului de odinioară, ale cărui comori nu trebuie să fie lăsate uitării.

AFLĂ MAI MULTE DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE LUNI, 14 septembrie, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *