În miez de iarnă, liliacul a înmugurit într-o localitate de lângă Timişoara!

liliac

Într-o perioadă a anului în care vremea friguroasă ar trebui să ţină de firesc, iar temperaturile s-ar cuveni să fie scăzute, în Banat s-a înstăpânit o neobişnuită primăvară care a generat fenomene naturale spectaculoase.

Nu departe de Timişoara, în satul Albina, aparţinând de comuna Moşniţa Nouă, în grădina unei localnice liliacul a înmugurit chiar de… Bobotează, iar micile inflorescenţe din vârful crenguţelor au explodat sub soarele blând în plină… iarnă calendaristică.

Citeşte şi: Cum s-a înfiinţat satul Albina, din apropierea Timişoarei, şi de ce se numeşte aşa

„În loc de gerul Bobotezei, la + 13 grade Celsius, am avut surpriza să observ nu numai că, timid, şi-au făcut apariţia ghioceii, ci şi că un arbust de liliac a scos la iveală cei dintâi muguri”, povesteşte Geta M.

Frigul, urmat de temperaturile anormal de ridicate pentru această perioadă, a făcut ca unii arbori de liliac să aibă parte de un şoc climatic, care i-a păcălit să înflorească de parcă iarna ar fi fost gata şi am fi intrat deja în primăvară. În alţi ani s-au mai înregistrat asemenea fenomene, dar nu în mijlocul lunii ianuarie, ci toamna.

În septembrie 2011, unui cetăţean din urbea de pe Bega i-a înflorit liliacul în curte, iar în octombrie 2015 timişorenii au putut admira aceleaşi floricele mov, cu petalele desfăcute, chiar în Piaţa Unirii, nu departe de Domul romano-catolic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns