Mici schimbări şi mari probleme! Elevii și părinții lor sunt bulversați

invatamant

În domeniul educaţiei, anul acesta va aduce schimbări majore. Salariile cadrelor didactice vor creşte, se va introduce manualul unic şi se va modifica modul de susţinere al bacalaureatului.

Editura Didactică şi Pedagogică (de stat), va elabora câte un manual pentru fiecare disciplină în parte. Măsura a fost luată în ciuda tuturor criticilor enunţate de specialişti, care fie făceau referire la întoarcerea către comunism, fie spuneau că elevii au nevoie de diversitate.

De asemenea, examenul de bacalaureat va suferit schimbări importante. Competenţele ligvistice şi digitale vor fi susţinute în iarnă, în perioada 12-22 februarie. Până în acest an şcolar, elevii susţineau probele orale cu câteva zile înainte de cele scrise. Totodată, se vrea reintroducerea probei sportive, dar, până în prezent, propunerea este doar în stadiul de proiect.

În învăţământul preuniversitar, se doreşte introducerea unor noi materii. Printre acestea se numără Educaţia pentru Nutriţie şi o disciplină despre Uniunea Europeană (doar pentru elevii din clasa a XII-a). Se discută – ba chiar există şi un proiect de lege – despre reintroducerea uniformelor în şcoli.

În ceea ce-i priveşte pe dascăli, două măsuri s-ar putea implementa în anul acesta. În primul rând, profesorii titulari care vor să plece prin detaşare în altă instituţie ar putea fi constrânşi să-şi scurteze perioada în care îşi pot ţine posturile blocate, de la zece ani la cel mult trei.

De asemenea, salariile dascălilor vor creşte cu 25 la sută, dar asta numai pe hârtie. În realitate, sindicaliştii din Educaţie reclamă faptul că, în mână, creşterea venitului va fi de fapt infimă, în medie cu patru procente, iar asta pentru că banii pentru mărire vor fi înghiţiţi de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Cât despre mediul universitar, cea mai aşteptată măsură este realizarea unei platforme digitale unde să fie încoporate toate lucrările de licenţă, dizertaţie şi doctorat. Scopul proiectului este de a oferi acces liber la toate aceste lucrări ştiinţifice, dar şi de a detecta mai uşor eventualele plagiate.

De asemenea, este posibil ca în acest an să fie demarată evaluarea şcolilor doctorale, având în vedere că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constituţională pe motiv că permiterea funcţionării acestora până în 2019, fără a fi evaluate, este neconstituţională. În prezent, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale lucrează la o metodologie de evaluare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *