Mica Unire, sărbătorită la Timișoara

Mica Unire

Cu 159 de ani în urmă, ziua de 24 ianuarie a reprezentat pasul hotărâtor spre realizarea statului naţional unitar român. Unirea Principatelor Române a fost un act de înaltă voinţă politică şi de solidaritate naţională, un prim moment al afirmării românilor ca naţiune, dar şi de orientare a noului stat spre valorile occidentale.

Parcursul susținut al națiunii române spre obținerea independenței și spre realizarea statului național unitar român modern a servit drept model pentru acţiunea politică de până în zilele noastre, care a permis României să dobândească statutul său de astăzi, de membru al Uniunii Europene și al NATO.

Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a cărui semnificaţie este sporită anul acesta de aniversarea sa în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, constituie o expresie convingătoare a faptului că un ideal naţional se poate realiza numai cu voinţă politică fermă şi consens social.

La Timișoara, oficialitățile locale s-au reunit, miercuri, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliției, pentru a participa la ceremonia devenită tradițională de ziua Micii Uniri. Asistența din partea oamenilor de rând nu a fost una prea numeroasă, publicul prezent însumând doar câteva zeci de persoane.

Un steag inscripționat „Basarabia e România 2018” a fost afișat de un grup de participanți la eveniment. După oficierea unei slujbe religioase, au fost depuse coroane de flori, oficialii aflați de față au susținut alocuțiuni, iar militarii prezenți au defilat. La final, șefii din administrația locală, precum și cei ai instituțiilor cu specific militar s-au prins alături în Hora Unirii, acestora alăturându-li-se și o parte a timișorenilor prezenți.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *