Mesajul extremistului maghiar Csibi Barna în timp ce rupe steagul românesc şi-l aruncă pe jos – VIDEO

csibi barna

S-a filmat în timp ce rupea steagul românesc în centrul unui oraş maghiar şi i-a îndemnat pe maghiarii din România să iasă în stradă şi să manifeste pentru steagul secuiesc. Este vorba despre extremistul Csibi Barna a postat pe YouTube clipul în care rupe tricolorul românesc în mai multe bucăţi, după care îl aruncă pe jos.

Extremistul Csibi Barna a postat în urmă cu câteva zile un filmuleţ ce a fost filmat în oraşul Nyiregyhaza din Ungaria. Acesta rupe steagul României, după care transmite un mesaj către România. “Să se rupă (n.r România) precum steagul din mâna mea”, afirmă Barna.
El mai susţine că “secuimea are dreptul la propriul steag”, astfel că îi îndeamnă pe maghiari să iasă în strad şi să manifeste, “într-un mod liniştit”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, condamnă gestul lui Csibi Barna, liderul UDMR afirmând că demersul acestuia „alimentează tensiuni şi conflicte”, potrivit Mediafax.

„Este condamnabil. Orice simbol – indiferent că este vorba despre drapelul României, despre drapelul Ungariei sau orice alt drapel – dacă este distrus, dacă este batjocorit, este în domeniul penibilului şi este de condamnat. Indiferent cine face, unde face şi cu ce scop face. Fiindcă alimentează şi exacerbarea simbolurilor, tensiuni şi conflicte între popoare, între naţiuni, între grupuri etnice”, a spus Kelemen Hunor, răspunzând uneia dintre întrebările jurnaliştilor aflaţi în tabăra „Tineretul şi Uniunea Europeană” din staţiunea Izvoru Mureşului.

Liderul UDMR a adăugat că aceasta este părerea sa pe care a exprimat-o de mai multe ori, indiferent dacă este vorba despre Csibi Barna, dacă este vorba despre România sau despre un alt stat.

Potrivit unui videoclip apărut pe internet în urmă cu două zile, filmat cu prilejul unei manifestări care ar fi avut loc, cel mai probabil, în Ungaria, Csibi Barna a rupt în bucăţi tricolorul românesc, aruncându-l şi spunând că doreşte României „să ajungă cum a ajuns şi steagul” din mâinile sale, respectiv „să se rupă în bucăţi”.

În mesajul său, Csibi Barna a afirmat că „secuimea are dreptul la steagul propriu” şi i-a îndemnat pe secui să „iasă în stradă” şi să îşi exprime dorinţa în acest sens, „dar într-un mod liniştit”.

Csibi Barna a devenit cunoscut în 2011, după ce a spânzurat, în centrul reşedinţei judeţului Harghita, o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu.

Totodată, acesta a afişat în faţa unui supermarket, împreună cu alţi doi tineri, o pancartă pe care era scris, în limba maghiară, „Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei!”, după care s-au fotografiat lângă ea, acţiune în urma căreia pe numele lui Csibi Barna au fost întocmite mai multe dosare, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Până la spânzurarea păpuşii cu chipul lui Avram Iancu, Csibi Barna a fost angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita.

voceatransilvaniei.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns