Medicul Cristian Oancea, despre imunoprofilaxia infecțiilor respiratorii

Medicul Cristian Oancea, despre imunoprofilaxia infecțiilor respiratorii

Prof. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog și manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr Victor Babeș „Timișoara susține că imunoprofilaxia, definită ca fiind prevenirea unei boli contagioase prin administrarea unor vaccinuri, a unor seruri specifice, face parte din medicina preventivă.

Vaccinurile determină un răspuns al persoanei imunizate ce poate preveni apariția bolii sau, în unele cazuri, manifestarea unei forme ușoare de boală.

În cazul infecțiilor respiratorii, care au o anumită sezonalitate, imunoprofilaxia se face prin campanii naționale de vaccinare, organizate înaintea perioadei epidemice.

„Vaccinul antigripal, de exemplu, se administreaza anual și este recomandat persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, copiilor, dar și adultilor cu diverse afecțiuni cronice.. Tot în această categorie intră vaccinarea anti Sars-Cov 2, vaccinarea antipneumococică (aproape 2/3 din infecțiile bacteriene pulmonare sunt generate de pneumococ)”, explică prof. dr. Cristian Oancea.

Recomandarile Agenției Europene a Medicamentului (EMA), în cazul infecțiilor respiratorii, au în vedere folosirea unor medicamente care conțin lizate bacteriene. Acestea sunt produse din celule bacteriene (tulpini de bacterii integrale inactive, fracții bacteriene care și-au păstrat structura antigenică, dar care nu mai este patogenă) care au ca scop stimularea sistemului imunitar pentru a recunoaște și lupta împotriva infecțiilor.

Medicamentele pot fi administrate prin injectare, pe cale orala ori inhalate sub forma de spray-uri.

CITEŞTE ŞI: Gafă la botez: o stradă din Timișoara a primit numele unei impostoare care a fost angajată a primăriei, nu pe cel al unei regretate cântărețe de muzică populară

Alte metode de profilaxie au în vedere purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea persoanelor infectate, evitarea spațiilor aglomerate. Totodata, pot fi administrate suplimente de vitamine și minerale (vitamina C, D3, Zn, echinacea sau propolis), a precizat prof. Oancea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *