Medicii sunt nemulțumiți de cât încasează şi au anunţat acţiuni de protest

Unei femei din Arad i-a fost extrasă o tumoră de 4,5kg în iunie. Acum a născut un băieţel sănătos

Medicii sunt nemulțumiți de cât încasează şi au anunţat acţiuni de protest

Deși salariile medicior au crescut mult în ultimii ani, angajații din sistemul sanitar de stat sunt nemulțuiți.

Federația „Solidaritatea Sanitară”, care a anunțat acțiuni de protest începând din luna iunie, a prezentat motivele pentru care medicii vor intra în grevă generală dând mai multe exemple legate de salarizarea medicilor și personalului medical.

Sindicaliștii susțin că un chirurg este plătit cu un tarif net de 38 lei/oră pe timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă și compară venitul cu cel ce ar putea fi obținut în rețelele sanitare private în cadrul consultațiilor (cel puțin 380 lei/oră net ) sau a intervențiilor chirurgicale (care pot depăși 1000 lei/oră).

„Considerați că a plăti un chirurg pe timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă cu un tarif net de 38 lei/oră este normal?! Pentru a înțelege mai bine situația vă invităm să comparați acest venit cu ce ar putea obține în privat în cadrul consultațiilor desfășurate în acest interval (cel puțin 380 lei/oră net ) sau a intervențiilor chirurgicale (care pot depăși 1000 lei/oră). Acesta este doar unul dintre foarte multele exemple de inechități salariale ce afectează profesioniștii din sănătate”, transmit cei de la Federația „Solidaritatea Sanitară” .

Potrivit acestora, plata gărzilor suplimentare normei de bază ale medicilor se calculează la ora actuală prin raportare la un salariu brut lunar de (exemplul pentru medicului primar gradația 5 – nivelul maxim posibil):

5605 lei/lună în cazul spitalelor neclinice și 7020 lei/lună în cazul spitalelor clinice, adică, echivalentul unui salariu net de: 3222 lei/lună în spitalele neclinice și 4036 lei/lună în spitalele clinice.

În cazul medicului primar cu gradația 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă este de: 22 lei/oră în spitalele neclinice și 28 lei/oră iar în cele clinice.
Dacă medicul în discuție are nivelul maxim al sporului pentru gardă (ceea ce se întâmplă rar) atunci tariful orar net pe care-l primește medicul primar pentru garda desfășurată în timpul săptămânii este de: 38 de lei/oră în unitățile neclinice și 48 de lei/oră în unitățile clinice.

Atunci când garda este desfășurată în zilele de weekend și în zilele libere legale tariful orar net este de: 44 de lei/oră în spitalele neclinice și 55 lei/oră în spitalele clinice.

Pentru a înțelege ce înseamnă o gardă, amintim că în discuție este un efort depus de medic de-a lungul unui număr de ore care depășește cu mult durata zilnică normală a muncii, respectiv: 18 ore de lucru continuu este durata cea mai mică a unei gărzi, din care 8 ore noaptea și 24 ore de lucru continuu este durata cea mai mare a unei gărzi (incluzând și 8 ore lucru de noapte).

Din cauza desfășurării gărzilor în continuarea programului de lucru de la norma de bază, în majoritatea cazurilor se ajunge la cumularea activității din cele două contracte, adică la 30 de ore de lucru continuu. Aceste precizări sunt foarte importante dacă avem în vedere că medicul este nevoit să lucreze de-a lungul unor perioade atât de lungi.

„Pentru a asigura intrarea în legalitate a activității desfășurată de medici în gărzi în sistemul public de sănătate din România, pentru gărzile suplimentare s-a introdus în anul 2016 (la solicitarea și în urma acțiunilor Federației „Solidaritatea Sanitară”) al doilea contract individual de muncă pentru gărzile suplimentare. Cu alte cuvinte, pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale publice pentru populație, la ora actuală medicii din sistemul public de sănătate românesc își desfășoară activitatea în baza a două contracte individuale de muncă după cum urmează: contractul individual de muncă aferent normei de bază (acesta incluzând și o gardă/lună). Doar pentru acesta beneficiază de salariul de bază crescut și contractul individual de muncă cu timp parțial pentru gărzile suplimentare normei de bază. Pentru acest contract nu beneficiază de noul salariul de bază, ci de cel din ianuarie 2018.
Efectuarea gărzilor suplimentare în cadrul celui de-al doilea contract individual de muncă asigură continuitatea serviciilor medicale, fiind un serviciu prestat de medici în interesul cetățenilor”, explică cei de la Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Situația generală a veniturilor medicilor

Imaginea publică a unor venituri foarte mari ale medicilor este în bună măsură exagerată, ea fiind determinată atât de luarea în considerare doar a locurilor de muncă cu condiții deosebit de periculoase, cât și de neînțelegerea impactului pe care-l are plata inadecvată a orelor de gardă asupra venitului total, susțin sindicaliștii.

„Vom ilustra situația tot cu exemplul medicului chirurg, luând în considerare cele două situații limită: nivelul maxim și cel minim, respectiv medicul primar chirurg cu gradația 5, la final de carieră, și medicul specialist chirurg, gradația 2, la începutul carierei (după rezidențiat).

Calculul cumulat al veniturilor nete obținute în urma celor două contracte este pentru un edic primar chirurg, gradația 5-a, cu toate sporurile de maxim 69 lei/oră în neclinic și 74 lei/oră în clinic, iar pentru un medic specialist chirurg, gradația a 2-a, cu toate sporurile de maxim 52 lei/oră în neclinic și 53 lei/oră în clinic, spun sindicaliștii.

CITEŞTE ŞI: Un timișorean expert în lingușirea șefilor a ajuns la nivelul următor: se autopropune pe o funcție de conducere

Aceste venituri sunt obținute de medicul chirurg dacă efectuează 5 gărzi/lună suplimentare normei de bază: patru în cursul săptămânii și una în weekend; lucrează în total (norma de bază + contractul de gărzi): 243 ore în lună din care 48 ore lucru de noapte; cel puțin 90 de ore în intervenții chirurgicale; 24 ore lucrate în weekend; în 5 zile din lună lucrează continuu minim 18 ore/zi, iar în una minim 24 ore/zi și dacă are toate sporurile la maxim (ceea ce nu se întâmplă în mod frecvent; în majoritatea situațiilor sporurile sunt la nivel minim sau cel mult mediu): sporurile pentru condiții de muncă si sporurile de gardă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *