Mături pentru bănăţeni… made in Bihor

maturi banloc

Producţia timişeană de mături nu prea satisface cererea, e fapt cert. Ca atare, prin comunele timişene întâlneşti adesea măturari veniţi din alte regiuni să-şi desfacă marfa. Mulţi poposesc de prin părţile Bihorului, şi de acolo sunt şi soţii Petrişa, pe care i-am întâlnit în zona pieţei din Banloc.

Mai exact, sunt din Ştei, una dintre zonele în care fabricarea de mături este o îndeletnicire atât de răspândită, încât nu prea găsesc cumpărători, iar pentru foarte puţinii muşterii preţul pe care îl pot afişa este o nimica toată, după cum ne mărturisesc ei.

„Cumpărăm sorgul, nu îl cultivăm noi. Şi măturile din sorg, dar şi cele pentru curte, din răchită, le confecţionăm în lunile de iarnă, pentru că materialul nu poate fi folosit la scurt timp după recoltare. Trebuie să fie uscat. Mai angajăm doi-trei oameni pentru o perioadă”, ne spune Cristian Petrişa.

Perechea de bihoreni colindă în lung şi-n lat judeţul Timiş, pentru a-şi vinde produsele. Cât costă măturile lor? Cele de sorg, între 12 şi 15 lei bucata. Dar cele cu 15 lei au în plus o împletitură care le face şi mai rezistente şi ceva mai arătoase, ne explică Adina Petrişa. Târnurile din răchită le vând cu 10 lei bucata.

Dar oferă şi alte articole manufacturate tot în gospodăria proprie, în principal cozi de coase, cazmale, lopeţi, sape, greble, topoare etc.

Sunt, în acelaşi timp, producători de var şi îl oferă la saci de 10 şi cinci kilograme, pentru 12, respectiv şase lei. „La noi în zonă, mulţi produc var. Îl facem din piatră de calcar, pe care o lăsăm în apă, să fiarbă câteva zile, până se stinge. Dar comerţul cu var nu mai merge ca altădată.

Oamenii folosesc acum mai mult vopsele lavabile sau tencuială decorativă. Doar în perioada Paştelui vindem mult, pentru că oamenii văruiesc copacii”, ne explică Cristian Petrişa. Câteodată mai aduc în Banat un produs în care, iarăşi, zona Bihorului excelează: pălinca. Dar în cantităţi mici, pentru că familia Petrişa nu produce foarte multă.

În orice caz, măturarii bihoreni găsesc suficienţi muşterii prin Banat, cu prăvălia lor ambulantă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *