Mascaradă într-o primărie de lângă Timișoara, autoritățile închid ochii! Înregistrări audio și video

Dumbravita 2

Când scriam, în iunie 2017, în articolul „Mausoleul din Dumbrăvița a păpat banii europeni degeaba„, că „serialul dezvăluirilor făcute de Renașterea bănățeană pe tema ilegalităților comise de Primăria Dumbrăvița în derularea proiectului pe fonduri europene intitulat Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor în comuna Dumbrăvița se apropie de sfârșit”, am dat dovadă de o încredere nejustificată în instituțiile statului. Nu era cazul.

Ca în atâtea alte situații, și de această dată autoritățile abilitate au închis pur și simplu ochii la deturnarea flagrantă a destinației pe care ar fi trebuit să o aibă fondurile europene alocate proiectului menționat.

Una vorbim, alta fumăm

Prezentat în proiect ca sediu al unui centru de zi dedicat unui număr de 216 de copii cu dizabilități sau proveniți din familii dezorganizate, cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, în realitate, imobilul impozant construit cu aproape două milioane de euro a fost folosit încă de dinaintea pompoasei inaugurări din 30 decembrie 2015 drept grădiniță pentru trei clase de preșcolari care nu mai încăpeau în vechea grădiniță.

Fostul primar Szilagyi Geza și actualul edil Victor Malac au mers din start pe ideea asta, păcălindu-i atât pe consilierii locali, cât și pe dumbrăvițeni că pe acea suprafață de teren se va construi „noua grădiniță”, chiar dacă, în documentele oficiale apărea denumirea „centru de zi”!

În afară de cei implicați în elaborarea stratagemei, nimeni din comună nu avea habar de condițiile impuse de contractul de finanțare semnat de Primăria Dumbrăvița, în care se preciza clar care este scopul proiectului: îngrijirea unui număr de 216 copii cu dizabilități sau/și proveniți din familii dezorganizate.

Nici grădiniță, nici after-school, nimic altceva decât centru de zi pentru îngrijirea copiilor din categoriile expres menționate în proiect. Am mai spus-o, o repetăm: dacă Primăria Dumbrăvița ar fi vrut să construiască o grădiniță nouă, o putea face, dar nu așa, nu prin utilizarea fondurilor europene primite pentru construirea unui centru de zi.

216, un număr care dă frisoane

După dezvăluirile făcute de ziarul nostru, a urmat o perioadă agitată pentru primarul Malac și oamenii săi (am povestit la vremea respectivă ce s-a întâmplat), care, obligați să reintre în legalitate, au mutat preșcolarii în alt imobil și au început să caute disperați alți copii pe care să-i aducă în centrul de zi. Evident, fiindcă, așa cum v-am relatat, planul fusese ca acolo să funcționeze o grădiniță nouă, nici Geza, nici Malac nu făcuseră nici un studiu anteproiect care să le spună dacă în Dumbrăvița și în localitățile vecine există atâția copii cât să umple acel uriaș imobil, adică 216 minori cu probleme.

Și nu doar dacă există, ci și dacă părinții acestora sunt de acord ca acei copii să fie prezenți în timpul zilei la centrul cu pricina. Așa că primarul Malac și oamenii săi s-au aflat puși în fața unei dileme: cum facem rost de cei 216 copii la termenul stabilit în contractul de finanțare?

Prelungiri peste prelungiri

Bineînțeles că n-au reușit acest lucru, însă ministerul de resort, Ministerul Dezvoltării Regionale, încunoștințat fiind de organismul intermediar, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, de nerespectarea indicatorilor asumați de Primăria Dumbrăvița, nu a găsit de cuviință să penalizeze beneficiarul, ci i-a acordat un nou termen. Și încă unul, și încă unul…

Așa se face că, deși centrul de zi a fost inaugurat în 30 decembrie 2015, indicatorii asumați nu au fost nici până la această oră realizați, adică după doi ani și două luni de la inaugurare, noul termen acordat cu o suspectă larghețe de minister fiind 31 mai 2018!

Încercând să aflăm de la reprezentanții ADR Vest care au fost motivele acestor amânări succesive, ni s-a dat de înțeles că ministerul ar fi, cumva, mulțumit că s-a construit măcar clădirea, de aici pasivitatea cu care tratează neîndeplinirea celorlalți indicatori. Și așa ajungem la schepsisul întregii afaceri: adevăratul obiectiv al acestui proiect nu a fost, nici pe departe, cel anunțat de beneficiari – îngrijirea a 216 copii cu probleme -, ci acela de a plăti unei anumite firme o sumă substanțială pentru ridicarea unui ditamai imobil. Iată ce ne întrebam în septembrie 2016:

„Până la urmă, de ce a fost nevoie să acceseze Primăria Dumbrăvița fonduri europene pentru ridicarea unui mausoleu inutil?! Doar fiindcă arhi-cunoscuta firmă (inclusiv de către DNA) SC Technocer SRL, patronată de Florin Măran, finul ex-președintelui CJ Timiș, Titu Bojin, trebuia să încaseze o căruță de bani pentru construirea imensei clădiri? Întrebăm, nu dăm cu parul”. Acum avem și răspunsul…

Conform datelor obținute de la ADR Vest, care le-a primit, la rândul său, de la Primăria Dumbrăvița, în noiembrie 2017, situația arăta în felul următor: 149 de copii îngrijiți în centrul de zi, în loc de 216, și 15 noi locuri de muncă create în cadrul centrului, în loc de 45. Dar ce mai contează, bine că s-a ridicat mausoleul…

Realități paralele

Și acum să reluăm și ce scrisesem în iunie 2017: „În ceea ce ne privește, după minciunile înșirate până acum de edilii dumbrăvițeni, avem serioase dubii și cu privire la numărul de copii raportat către ADR Vest, 115, în condițiile în care, spre finalul anului 2016, în centru se aflau doar 34 de copii.

Ca atare, poate că se impune ca ADR Vest să nu ia de bună <<raportarea beneficiarului>>, ci să verifice, printr-un control inopinat, dacă realitatea faptică se pupă cu cea scriptică… Mai mult, din informațiile pe care le avem, nu toți copiii prezenți la această oră în centrul de zi din Dumbrăvița fac parte din grupul-țintă prevăzut în proiect!

Asta fiindcă, dacă nu i-a mers cu deturnarea destinației din centru de zi în grădiniță, administrația dumbrăvițeană a pus la cale o nouă deturnare, transformând centrul în… after-school! Disperați că nu pot îndeplini indicatorii asumați prin contract (…) edilii dumbrăvițeni au distorsionat, din nou, realitatea, dând sfoară-n țară că părinții care nu au cu cine să-și lase copiii la finalul orelor de școală, 12-13, îi pot trimite la centrul de zi…

Doi angajați ai centrului de zi au fost desemnați pentru a-i prelua pe școlari, în jur de 10-12 copii, la terminarea orelor, și a-i conduce câteva sute de metri mai încolo, la centrul de zi, unde stau până când sunt preluați de părinți, după ce aceștia își termină programul de lucru”.

Plusuri și minusuri

În afară de numărul de copii, care a crescut, cel puțin pe hârtie, de la 115 la 149, nimic nu s-a schimbat: în continuare, o parte dintre copii sunt preluați la sfârșitul orelor de școală și găzduiți în centrul de zi până vin părinții după ei. Adică after-school în toată regula. Bine, de fapt, s-a mai schimbat ceva din punct de vedere numeric: dacă în iunie 2017 ADR Vest ne-a transmis că, la acel moment, erau angajate 17 persoane la centrul de zi, acum agenția ne-a comunicat că au fost create doar 15 locuri de muncă din totalul de 45 asumate în cadrul proiectului. Deci doi angajați au sărit deja din schemă…

Instituțiile statului, în stare de letargie

Dar, cum spuneam la început, instituțiilor statului nu le pasă: Ministerul Dezvoltării Regionale prelungește la infinit termenul de îndeplinire a indicatorilor, DNA nu este deloc interesată de ilegalitățile flagrante prin care destinația fondurilor europene a fost deturnată de Primăria Dumbrăvița, în timp ce ADR Vest vine cu scuza că legislația o obligă să-i creadă pe cuvânt pe Malac și compania și că nu poate verifica cum stau lucrurile în realitate.

Controlul – doar anunțat, nu inopinat

Astfel, la solicitarea ziarului nostru ca ADR Vest să ne precizeze modalitatea concretă în care poate și este verificată situația scriptică și cea de fapt existentă în respectivul centru de zi, agenția ne-a comunicat următoarele:

„Potrivit procedurilor aprobate de către AM POR (Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional – n.r.) și aflate în vigoare, OI (Organismul Intermediar – n.r.) ADR Vest poate efectua vizite pe perioada post-implementare doar în urma programării acestora împreună cu beneficiarul proiectului, programare care trebuie realizată cu minim 7 zile înainte de realizarea vizitei”.

Cu alte cuvinte, cei de la ADR Vest sunt obligați să îl sune pe Victor Malac cu cel puțin o săptămână înainte de a sosi în control, așa încât dom’ primar are timp berechet la dispoziție să pună toate lucrurile în ordine…

Exact așa s-a întâmplat și în luna mai 2016, când în incinta centrului de zi funcționa încă „noua grădiniță”: ADR Vest a anunțat că vine în control, iar în ziua respectivă, 25 mai, conducerea primăriei și cea a școlii (de care aparținea grădinița) le-au comunicat părinților să-și țină copiii acasă, pe motiv că în grădiniță este… epidemie de scarlatină! Așa că, la ora vizitei echipei de la ADR Vest, în centrul de zi nu se mai găsea picior de copil… Ăsta nu este control, e doar praf în ochi.

Înregistrări audio și video care devoalează mascarada

În mail-ul expediat pe adresa celor de la ADR Vest, am făcut referire și la informațiile certe pe care le aveam cu privire la schimbarea de strategie a Primăriei Dumbrăvița, care a transformat grădinița în after-school, în fapt o altă încălcare flagrantă a clauzelor contractului de finanțare. Asigurându-ne de întreaga lor cooperare, reprezentanții agenției de dezvoltare ne-au solicitat, la rândul lor, să le punem la dispoziție respectivele “informații certe”, pentru a acționa în consecință.

Întâmplător, despre stratagemele prin care să fie păcăliți cei care au pus fondurile bănești la dispoziție, puse la cale chiar în ședințele de consiliu local, am scris în urmă cu opt luni: în articolul <„Mausoleul” din Dumbrăvița a păpat banii europeni degeaba>, am prezentat stenograme ale discuțiilor din două ședințe ale Consiliului Local Dumbrăvița, cele din 30 iulie 2015 și 10 decembrie 2015.

Nu le reluăm acum în integralitatea lor, dar vă prezentăm câteva fraze-cheie, care ar fi trebuit să determine o reacție mult mai energică, nu doar a celor de la ADR Vest sau de la Ministerul Dezvoltării Regionale, dar și a procurorilor DNA:

“Noi nu vom găsi – asta am spus și în cadrul comisiei – în Dumbrăvița, un număr de 216 copii strict cu probleme care necesită asistență. În Dumbrăvița vom găsi, însă, foarte multe persoane tinere, care au copii pe care nu-i pot lăsa nesupravegheați 8-10-12 ore pe zi. Am rugat să se studieze bine și modul în care în acest proiect se pot include și copiii ai căror părinți nu le pot acorda asistență maternală/paternală pe durata zilei de lucru” (un consilier – n.r.);

“Trebuie să discutăm cu părinții, să-i conștientizăm că nu este un centru care asistă copiii handicapați, ci, pur și simplu, este un centru care acordă atenție la o vârstă la care părinții nu au timpul necesar. Asta ar trebui, o lărgire a acestui centru” (același consilier – n.r.);

“Este un proiect pe Polul de creștere Timișoara și trebuie comunicare oficială între Primăria Dumbrăvița și celelalte localități din acest pol, din care să rezulte că ei nu-și pot trimite copiii aici. Să luăm negație de la ei. Să le arătăm: dom’le, noi vă asigurăm spațiul, dar nu vă facem transportul persoanelor respective, nu putem asigura masa din fondurile primăriei noastre și că fiecare trebuie să-și suporte cheltuielile. Și vă spun eu că renunță… Adică decât să ducă doi-trei copii în fiecare dimineață cu mașina, seara să se întoarcă, nu vor accepta, preferă să se descurce pe plan local” (același consilier – n.r.);

“- Păi proiectul e făcut pe Polul de creștere Timișoara și era vorba că se adresează tuturor acestor localități și urma să îi consultăm prin aceste adrese pe toți primarii care sunt de acord să trimită la centrul de zi copii care se încadrează în grupul-țintă (un alt consilier – n.r.). – Domnu’ consilier, haideți să vedem un pic lucrurile… Acum nu-i adunăm pe toți din județ aicea! Scopul nostru este să transferăm cât mai mulți copii de la grădinița noastră care se încadrează acolo și să avem indicatorul de 216 copii cu dizabilități” (primarul Victor Malac, răspunzându-i iritat consilierului mirat că prevederile din contractul de finanțare sunt încălcate cu atâta seninătate – n.r.).

Și ca să nu aibă domnii și doamnele de la ADR Vest suspiciuni că am inventat aceste dialoguri, atașăm textului și înregistrările audio ale momentelor din ședințele menționate mai sus în care consilierii locali și primarul Victor Malac premeditau transformarea centrului de zi în after-school! Iar dacă nici aceste dovezi nu sunt suficiente, oferim și un bonus reprezentanților ADR Vest: o înregistrare video (nu ne înjurați, imaginea nu e de Oscar, e făcută cu telefonul, din mers) realizată luni la prânz, după terminarea cursurilor, a deplasării unui grup de circa 25 de elevi de la școală la after-school – pardon, la centrul de zi! -, sub supravegherea a trei angajate ale centrului.

Adică tot ceea ce s-a pus la cale în ședințele de consiliu local a fost transpus în practică, iar așa-zisele autorități ale statului – minister, agenție, parchete – girează prin non-combatul lor mascarada ticluită în birourile din Primăria Dumbrăvița. V-am dat mură-n gură toate detaliile, acum trebuie să vă și desenăm?!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

11 thoughts on “Mascaradă într-o primărie de lângă Timișoara, autoritățile închid ochii! Înregistrări audio și video

 1. mai bine scrieti de terenurile de langa universitatea de agronomie ,vandute de biserica ortodoxa mehala ca teren agricol „vecinilor ” ,unul din ei este fost candidat la primaria timisoarei. valoarea reala a terenului e mai mare decat acest centru.

 2. http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/salariile-sefilor-din-primaria-timisoara-soferul-lui-nicolae-robu-are-aproape-10-000-de-lei-pe-luna.html
  la asemenea salari astept ca domniile lor sa nu mai fure ??? (si dublu ati merita daca nu ati mai avea afaceri si multe alte porcarii facute )
  Romania de ce plecam din tara cum se poate ca un pensionar fie el si expertul pamantului sa mai aibe drept de lucru in timp ce mii de tinerii isi rup spatele prin tari straine pt banii ai ;;;????
  da vrea sa ajute bine ii bine primit dar nu sa primeasca mai mult de 2000lei pe luna pt ajutor si pe langa acesti banii ? cate afaceri au pe langa !!!! din pacate viitorul Romaniei este dincolo pt noi muritorii de rand ei sunt zei pe acest pamant Romanesc. Dincolo pe lumea aialalta sunt doar niste ursuleti de plus pt demonii !!!

 3. Eu zic că e bine că s-a construit clădirea; Dumbrăvița are nevoie de asa ceva ; Speram si să o folosească util în favoarea copiilor fie ea ca Centru de zi , grădinița sau after school ! Ar fi păcat să stea goală, din cauza neînțelegerilor si părinții să plătească bani grei gradinitelor si after school-urilor private ! Si apropo , la câtă populație are Dumbrăvița acum chiar mai e nevoie de o grădinița, chiar si de un liceu în zonă!

  1. Nu intelegeti sau nu vreti sa intelegeti: nu poti da o alta destinatie banilor europeni, pentru ca asta inseamna deturnare de fonduri si legea spune ca e infractiune si ca se pedepseste. Nici spital nu se putea face acolo in loc de centru de zi pentru copiii din categoriile precizate in articol. Respectarea legii nu se poate face pe sarite, in functie de cum ni se pare noua ca ar fi mai bine. Eu zic sa organizati un protest, un miting, un ceva, sa cereti dezincriminarea infractiunilor pe care dumneavoastra le considerati fapte bune. Succes!

 4. Sa fim seriosi: asta este singura”deturnare de fonduri” din judet? Astia din Dumbravita macar au construit ceva util pentru comunitate. Pe bune: gradinaita din Dumbravita este inghesuita la parterul unui bloc, si acel centru sa ramana gol este cel putin schizofrenic…De ce nu au cerut OFICIAL schimbarea destinatiei cladirii pe parcursul derularii programului? S-a mai vazut asa ceva, nu este nimic iesit din comun. Pe de alta parte: sa se duca „europenii ” cu banii lor cu tot unde vor, Dumbravita sa ramburseze toti banii Uniunii, si sa se gospodaresasca cu cladirea dupa bunul plac si in functie de necesitatile comunitatii. Scurt. ca doar au bani destui la bugetul local.Acest material de presa sub masca „anchetei” – fara suparare – pare destul de tendentios, si pare sa aiba unicul scop de a discredita conducerea comunei.

  1. Eu zic sa candidati la viitoarele alegeri in Dumbravita… Aveti viziune, atitudine, pareti destinat sa fiti lider. Moses primar! Succes! 🙂

   1. Serios: personal am solicitat schimbarea intrebuintarii partiale a unei sume dintr-un proiect european pentru ca de la depunerea proiectului si pana la implementarea sa s-au schimbat conditiile, s-au perimat imprejurarile pentru care a fost conceput proiectul. Modoficarea adusa proiectului s-a dovedit a fi de bun augur si pana la urma comunitatea a reusit sa profite de pe urma acestuia. Asa si la Dumbravita: daca nu merge cu Centru de zi pentru copii, saptiul s-ar putea folosi ca si centru de ingrijire a batranilor de exemplu. In opinia mea tot e mai bine decat sa stea cladirea nefolosita….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *