Maria Grapini, fermierii și coronavirusul: agricultori „egali” și „mai egali” în UE

Maria Grapini, atac dur: „Autoritățile au abandonat total persoanele cu dizabilități, au abandonat și trădat România!”

Europarlamentarul Maria Grapini s-a alăturat la inițierea unui nou demers european, alături de alți colegi din mai multe state membre, adresat către principalii lideri europeni. Acesta implică și fermierii români și se referă la discriminarea fără încetare a lor, atunci când aceștia sunt sprijiniți în funcție de țara de reședință, și care agravează situația prin destabilizarea piețelor.

CITEȘTE ȘI: România încearcă o nouă terapie pentru bolnavii cu COVID-19. Cum îi ajută pe cei în stare gravă

Conform unei postări de pe pagina de Facebook a europarlamentarului Maria Grapini: „Sistemele alimentare locale care au fost mult timp neglijate, acum demonstrează capacitatea lor de adaptare și oferă rezistență la criza coronavirusului. Cu toate acestea, fermierii și producătorii se confruntă cu dificultăți și presiuni mari”.

Într-o scrisoare deschisă, se precizează că:

„În Uniunea Egalităților, nu pot exista cetățeni de categoria a doua!

Agricultura se numără printre cele mai vulnerabile sectoare din UE, motiv pentru care aceasta este susținută prin intermediul celui de al doilea buget cel mai important — politica agricolă comună (PAC).
PAC îndeplinește mai multe obiective fundamentale definite la articolul 39 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special creșterea productivității alimentare în întreaga UE, stabilizarea piețelor și, cel mai important, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru populația agricolă.
Odată cu recenta extindere a Uniunii Europene, așa-numitele „noi” state membre au aderat la piața comună europeană și s-au angajat la aceleași standarde ridicate de producție, de bunăstare a animalelor și de mediu ca și „vechile” state membre, cu un angajament clar din partea UE de a realiza condiții agricole similare pentru toți agricultorii din UE după o perioadă de tranziție cu durată limitată.
Din păcate, perioada de „tranziție”, care trebuia să se încheie în 2013, a devenit „permanentă”, deoarece condițiile și sprijinul oferit fermierilor de către PAC variază încă în mod considerabil în funcție de statele membre pe care le cultivă, fără nicio justificare.
Acest impas face ca actuala PAC să nu își atingă obiectivele, deoarece nu există niciun fel de echitate în ceea ce privește nivelul subvențiilor primite de fermierii din statele membre „nou-intrate”. În plus, diferențele în ceea ce privește alocările PAC denaturează concurența, în loc să stabilizeze piețele.
Atâta timp cât există agricultori „egali” și „mai egali” în UE, acești fermieri din „noile” state membre cele mai defavorizate vor duce la creșterea și abandonarea zonelor rurale.
Întrucât PAC ar fi putut ajuta aceste țări să evite deșertificarea zonelor rurale și scăderea numărului de agricultori care au cunoscut faptul că multe alte țări au fost martor, dezechilibrul său este, de fapt, fragilizarea sectorului agricol, care are o puternică valoare istorică și economică pentru zonele rurale. În Uniune, această perioadă „de tranziție” a PAC este inacceptabilă.
Alimentând acest concept de „mai puțin egal între egali”, solicităm Comisiei, Consiliului și colegilor noștri din Parlamentul European să pună capăt acestei discriminări jenante, să asigure un tratament egal pentru toți agricultorii europeni și să asigure respectarea Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene”, se arată în scrisoarea transmisă liderilor europeni.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Maria Grapini, fermierii și coronavirusul: agricultori „egali” și „mai egali” în UE

  1. Doamna ,declaratii la obiect.Treceti la fapte:legati-va toti parlamentarii romani cu lanturi la portile Comisiei Europene si treceti la greva foamei sa aratati ca va pasa de agricultura romaneasca nu numai declarativ si sa dati frumos pe sticla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *