Mare atenție, șoferi! În cât timp „iese” alcoolul din sânge? Ce spun poliţiştii timişoreni

Nu de puține ori am auzit pe cineva spunând: „Nu are nimic. Iese repede o bere…”. Sunt multe cazuri în care șoferii se urcă la volan, după o seară în care au băut până târziu, cu ideea falsă că, după câteva ore de somn, cantitatea de alcool din sânge va fi eliminată.

Este o teorie pe cât de des folosită, pe atât de eronată. Timpul de eliminare a alcoolului din sânge diferă de la un individ la altul, în funcție de greutate și de vârstă.

De exemplu, unui bărbat de 80 de kilograme care bea o bere în aproximativ jumătate de oră îi va lua 180 de minute să elimine complet alcoolul din sânge.

O femeie de 60 de kilograme care consumă aceeași bere tot într-o oră are nevoie de aproximativ 2 ore și 20 de minute pentru ca alcoolemia ei să ajungă la 0.

Cu toate acestea, medicii spun că indiferent de individ și de cantitatea de alcool consumată, „alcoolul iese complet din sânge abia după 24 de ore”. Tocmai de aceea, dacă șoferii au consumat noaptea precedentă mult alcool, este indicat să nu se urce la volan a doua zi.

Legislația română admite o limită a alcoolemiei în sânge de până la 0,2 la mie (echivalent cu 0,15 la mie în aerul expirat).

Potrivit poliţiştilor timişoreni, o alcoolemie în sânge între 0,2 și 0,5 la mie se consideră contravenție și se sancționează cu amendă între 2.205 și 5.250 de lei și suspendarea permisului pe o perioadă de până la 6 luni.

Alcoolemia în sânge de peste 0,5 la mie este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 5 ani.

Sursa: jurnalmm.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Mare atenție, șoferi! În cât timp „iese” alcoolul din sânge? Ce spun poliţiştii timişoreni

Lasă un răspuns