ALDE intră la guvernare cu PSD şi refuză o alianţă de dreapta. Tăriceanu: Mi s-a propus să preiau şefia PNL

tariceanu

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că ALDE va merge către un Guvern de coaliţie cu PSD şi că respinge colaborarea cu dreapta, confirmând faptul că i s-a propus din partea liberalilor să preia conducerea PNL.

„În campania electorală am anunţat clar că după alegeri vom merge către un Guvern de coaliţie cu PSD. Ţinând cont de rezultatul alegerilor, împreună putem să facem majoritatea necesară pentru a forma viitorul Guvern. Deci subliniez, cred că e de obligaţia noastră să respectăm voinţa majoritară a cetăţenilor acestei ţări”, a declarat liderul ALDE.

El a susţinut că orice altă formulă politică, aşa-numita încercare de realizare a unei coaliţii de centru-dreapta, ar veni să înfrângă voinţa electoratului exprimată clar.

„Au încercat să ne convingă să ne raliem unei astfel de formule de centru-dreapta. Pentru acest lucru ofertele au început să vină ca la licitaţie. Ni s-a oferit din ce în ce mai mult doar doar ne vor convinge să acceptăm. Pentru mine, reunificarea mişcării liberale nu e un lucru care să mă lase indiferent. Mi s-a propus să preiau conducere PNL Privesc cu mâhnire la ce se întâmplă şi nu vreau să introduc cuţitul mai adânc în rană, nu vreau să vorbesc în termeni peiorativi despre ce i s-a întâmplat PNL”, a mai spus Tăriceanu.

El a menţionat că orice opţiune politică trebuie să plece „de la voinţa electoratului”. „Nu voi face concesii acolo unde nu e nevoie. Aceste propuneri care au venit din partea PNL nu le putem lua în considerare. Le-am zis colegilor de la PNL care vor să ni se alăture, sunt bineveniţi”, a adăugat liderul ALDE.

El a precizat că ALDE este în discuţii cu PSD pentru a negocia programul de guvernare, pe baza programului social-democraţilor. „Sunt chestiuni la care ţinem mult. Restabilirea suveranităţii depline a României, restabilirea ca prioritate 0 a ceea ce se numeşte interesul naţional”, a declarat Tăriceanu.

Tăriceanu: Am avut o discuţie cu Iohannis, solicitată de şeful statului, dar nu la Cotroceni

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat, vineri, răspunzând unei întrebări, că a participat, împreună cu Daniel Constantin, la o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, solicitată de acesta, el precizând că „anumite contacte” nu ar trebui să surprindă în această perioadă.

„Am văzut astăzi ştiri că m-am întâlnit cu preşedintele Iohannis. Astăzi, în niciun caz, pentru că, din câte ştiu, preşedintele e la Bruxelles. În această perioadă poate anumite contacte nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Am avut o discuţie, dar nu la Cotroceni. Am avut o discuţie cu preşedintele şi mai mult de atât nu am ce să vă spun”, a spus Tăriceanu.

Tăriceanu a menţionat că această discuţie nu a fost solicitată nici de el, nici de co-preşedintele Daniel Constantin.

„Nu am plecat de la nicio premisă, pentru că eu nu am solicitat, nici Daniel Constantin această discuţie. Am avut o discuţie cu preşedintele şi mai mult de atât, îmi pare rău, nu am să pot să vă spun. Nu pot să vă dau alte detalii, dar cred că logica simplă vă ajută în chestiunea asta având în vedere că am fost împreună cu Daniel Constantin. Nu a fost o discuţie instituţională”, a spus Tăriceanu, răspunzând unei întrebări privind motivele pentru care a avut loc această întâlnire.

Iată cele mai importante declaraţii:

„Sunt câteva subiecte pe care dorim să le abordăm. Prima remarcă este că e o perioada în care firesc partidele stau şi îşi fac evaluările rezultatelor după alegeri. Rezultatul ALDE e o dovadă că ne-am atins obiectivul strategic să fim reprezentanţi în ambele camere.

Al doilea element: este că sigur că ne gândim care e viitorul. Desemnarea viitorului politic pentru noi nu poate să se disocieze de votul pe care l-au dat cetăţenii. Suntem consecvenţi cu poziţia de a avea o colaborare politică în Guvern şi în Parlament cu PSD. Acest lucru nu l-am ascuns în niciun moment. Această colaborare s-a păstrat.

În campania electorală am anunţat clar că după alegeri vom merge către un Guvern de coaliţie cu PSD. Ţinând cont de rezultatul alegerilor, împreună putem să facem majoritatea necesară pentru a forma viitorul Guvern. Deci subliniez, cred că e de obligaţia noastră să respectăm voinţa majoritară a cetăţenilor acestei ţări.

Orice altă formulă politică, aşa-numita încercare de realizare a unei coaliţii de centru-dreapta, ar veni să înfrângă voinţa electoratului exprimată clar, formulă din care noi considerăm că nu avem cum să facem parte.

Au încercat să ne convingă să ne raliem unei astfel de formule de centru-dreapta. Pentru acest lucru ofertele au început să vină ca la licitaţie. Ni s-a oferit din ce în ce mai mult doar doar ne vor convinge să acceptăm. Pentru mine, reunificarea mişcării liberale nu e un lucru care să mă lase indiferent. Mi s-a propus să preiau conducere PNL Privesc cu mâhnire la ce se întâmplă şi nu vreau să introduc cuţitul mai adânc în rană, nu vreau să vorbesc în termeni peiorativi despre ce i s-a întâmplat PNL.

Orice opţiune politică trebuie să plece de la voinţa electoratului. Nu voi face concesii acolo unde nu e nevoie. Aceste propuneri care au venit din partea PNL nu le putem lua în considerare. Le-am zis colegilor de la PNL care vor să ni se alăture, sunt bineveniţi.

Sigur că suntem în discuţii cu cei de la PSD, negociem programul de guvernare, cum e şi firesc pe baza programului lor. Sunt chestiuni la care ţinem mult. Restabilirea suveranităţii depline a României, restabilirea ca prioritate 0 a ceea ce se numeşte interesul naţional.

Prea mult am văzut o Românie euro-conformă. Interesul nostru naţional pare să se fi transferat la Bruxelles. România trebuie să fie capabilă să îşi susţină şi promoveze interesul naţional. Echipa care a guvernat România în ultimul an ne-a dovedit că e o echipă care înţelege să se plece în faţa a aceea ce se decide la Bruxelles.

Eu sunt un om care sunt convins de valoarea proiectului european şi care am muncit ca România să adere la UE (…) Vreau ca toţi să înţeleagă, să pună pe primul loc interesul naţional. România trebuie să îşi reclădească profilul politic în Europa şi în regiune.

Relaţiile cu UE, cu Statele Unite vor rămâne la fel de puternice”, a spus Tăriceanu.

Sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns