Legea „Dragnea” de eliminare a 102 taxe, declarată constituţională. Actul normativ merge la promulgare

Curtea de Apel Bucureşti obligă Guvernul să țină cont, când va impune restricții, doar de testele COVID, nu de vaccinare

Curtea Constituţională a decis vineri că legea adoptată de Parlament prin care se elimină 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-tv şi taxa auto, este constituţională.

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat pe 25 octombrie Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea. Actul normativ, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, a fost adoptat în procedură de urgenţă în ambele camere al Parlamentului.

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Curtea Constituţională (CCR) a fost sesizată ulterior, în 15 noiembrie, de către preşedintele Klaus Iohannis cu privire la legea care elimină 102 taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-tv, şeful statului argumentând că actul normativ încalcă mai multe articole din legea fundamentală. El a spus că dacă legea celor 102 taxe e retrimisă la mine, voi decide dacă o voi promulga sau nu.

Preşedintele Klaus Iohannis a argumentat, în sesizarea trimisă CCR, două modalităţi de încălcare a Constituţiei: pe formă şi pe fond.

În ceea ce priveşte forma, Klaus Iohannis a arătat că Parlamentul a adoptat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale fără a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, în opinia şefului statului, prin încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat. „În cazul în care o iniţiativă legislativă implică modificări bugetare, este necesar ca Parlamentul să solicite o informare din partea Guvernului”.

„Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare fără să ceară Guvernului o informare în acest sens. Dat fiind caracterul imperativ al obligaţiei de a cere informarea menţionată, rezultă că nerespectarea acesteia are drept consecinţă neconstituţionalitatea legii adoptate”, se arata în sesizarea trimisă de către preşedinte Curţii Constituţionale.

A doua serie de argumente prin care preşedintele Klaus Iohannis încearcă să demonstreze neconstituţionalitatea legii privind eliminarea a 102 taxe, vizează aspecte de fond.

Astfel, şeful statului a acuzat nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare, prevăzută de legea fundamentală, de acte normative precum şi de jurisprudenţa CCR. „Măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat. Totodată, legea cuprinde măsuri menite să atragă majorarea directă şi indirectă a cheltuielilor bugetare, precum şi măsuri menite să diminueze veniturile bugetare (…) În plus, legiuitorul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii”, se mai arata în sesizarea preşedintelui.

De asemenea, Klaus Iohannis a acuzat lipsa de predictibilitate şi coerenţă a legii privind eliminarea taxelor, ”deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite”.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că textul legii conţine indicii de neconstituţionalitate având în vedere „graba cu care a fost tratat acest subiect de catre Parlament si care indica un periculos populism electoral”.

Potrivit acesteia, reducerea taxelor este în esenţă o idee bună, dar „vorbim despre o lege cu un impact bugetar semnificativ, care chiar daca presupune efecte importante, nu s-a bucurat de etapa normala si necesara a unei dezbateri publice”.

„Domnul presedinte, Klaus Iohannis, e un sustinator al ideii eliminarii unor taxe. Avem prea multe taxe, in esenta reducerea numarului lor este o idee buna. Cazul de fata este insa unul special. Vorbim despre o lege cu un impact bugetar semnificativ, care chiar daca presupune efecte importante, nu s-a bucurat de etapa normala si necesara a unei dezbateri publice. Este, asa cum a numit-o domnul presedinte o ‘modalitate heirupista, care e fundamental contraproductiva si daunatoare Romaniei”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *