Managerul Spitalului Municipal din Timișoara reacționează la scrisoarea deschisă a medicilor de la ATI

Olimpia Oprea sare în apărarea medicilor timișoreni monitorizați cu brățări electronice

Sâmbătă, o scrisoare deschisă semnată “colectivul secției ATI a Spitalului Municipal din Timițoara” a fost făcută publică. Semnatarii reclamau faptul că nu se simt în siguranță, dacă bolnavii de coronavirus vor ajunge și în secția respectivă, pentru că nu au echipament de protecție corespunzător.

CITEȘTE ȘI: “Am intrat în război cu mâinile goale!”. Apel disperat al medicilor de la secția ATI a Spitalului Municipal din Timișoara

Managerul spitalului, dr. Olimpia Oprea, a venit cu un răspun la cele semnalate de medici:

“În legătură cu scrisoarea deschisă transmisă presei de către colectivul Secției clinice AȚI I din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, va comunicăm următoarele:

-referitor la afirmația că „Spitalul Municipal Timișoara a preluat ultimul pacient al secției ATI din Lugoj, cu suspiciune de coronavirus“ , menționez că pacientul nu a fost suspect de coronavirus ci a fost transferat din secția de ATI a spitalului în contextul închiderii temporare a Spitalului Municipal Lugoj.

Secția ATI I nu a internat până în acest moment nici un caz suspect de COVID-19!

Personalul medical al secției ATI a folosit cele 13 echipamente complete de protecție oferite de spital și au fost epuizate în 48 de ore, fără a fi necesar! Menționez că un echipament complet costă aproximativ 250 de lei, dar nimeni nu le-a atras atenția că au folosit aceste echipamente deși nu era nevoie!

-referitor la afirmația că „spre deosebire de managementul altor spitale care a achiziționat teste rapide utilizate în diagnosticul pacienților și personalului medical cu simptome respiratorii, în cadrul spitalului nostru nu există astfel de teste rapide“ menționez că aceste teste rapide nu sunt recomandate de Ministerul Sănătății! Cu toate acestea, conducerea spitalului a comandat teste rapide la solicitarea secției ATI!

Menționez că Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara împreună cu Universitatea de Medicină Timișoara au pus în funcțiune un laborator de biologie moleculară la Ginecolgie Odobescu pentru testare COVID -19, laborator în care se pot efectua probele pentru pacienții sau personalul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, dar și pentru probele venite din județele Caraș-Severin și Hunedoara.

-în ce privește pregătirea privind situația epidemiologică actuală, au fost luate o serie de măsuri aferente instituirii carantinei în Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, începând cu dată de 09.03.2020:

-înființarea Comisiei de management al cazurilor de infecție cu COVID 19 în cadrul SCMUT, cu următoarea componeneta: manager, director medical, director îngrijiri, medic șef secție medicină internă, șef serviciu SPIAAM, șef serviciu RUNOS, medic specialitate boli infecțioase, medic șef secție ATI I și ATI ÎI, medic șef UPU – Hotărârea Comitetului Director al SCMUT nr. 2/09.03.2020.

Menționez că medicul șef ATI I a participat la toate ședințele Comisiei de management și cunoaște demersurile făcute de instituție pentru a ne aproviziona cu echipamente de protecție sau echipamente medicale

-în cadrul UPU Clinicile Noi s-a instalat un cort primit de la ISU Timiș pentru pretriaj, s-a identificat un spațiu pentru izolare cu 3 paturi, cu sala de așteptare separată. La a nivelul fiecărei camere de garda s-au realizat circuite separate cu pretriaj;

– sistarea efectuării intervențiilor chirurgicale programate cu excepția operațiilor de cezariană și oncologice

– realizarea unor circuite separate pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale de urgență la pacienți infectați cu COVID 19

-în cadrul secțiilor de obstetrică -ginecologie și neonatologie str Odobescu nr. 3 s-a realizat circuit separat, în clădirea din curtea ginecologiei, pentru izolarea și asistență la naștere, inclusiv a operațiilor cezariene, a gravidelor cu infecție COVID 19.

Începând cu dată de 09.03,2020 s-au organizat întâlniri ale Comisiei de management al cazurilor de infecție cu COVID 19 ori de câte ori a fost necesar, uneori de 2-3 ori pe săptămâna, la care de fiecare dată a participat și medicul șef al secției AȚI I.

S-a hotărât achiziționarea de echipamente de protecție (comandă din fonduri proprii în valoare de 80.000 lei), s-au solicitat fonduri de la Consiliul Local Timișoara și s-au primit 1,5 milioane lei din care s-au comandat echipamente de protecție pentru personalul medical.

În acest moment în stocurile ATI I ale Spitalului Municipal sunt 5 seturi de protecție antivirala categoria 3, 40 halate impermeabile, 150 măști simple, care au fost repartizate vineri și 20 de scuturi. Astăzi au mai primit 10 viziere că donație.

Vineri au fost distribuite la UPU, ATI și restul camerelor de garda și secțiilor spitalului: 150 viziere, 50 scuturi, 350 ochelari și 1000 măști simple.

De asemenea, UPU are stoc de materiale pentru fiecare tură – stoc 28.03. 2020 -combinezoane 44 buc, halate chirurgicale 55 buc, măști chirurgicale 100, botosei 37 perechi, bonete 75. De la ISU s au primit în cursul dimineții 30 combinezoane și 20 măști cu protecție.

Incepând cu dată de 27.03.2020 ISU Timiș a distribuit următoarele echipamente de protecție Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara:

-27.03.2020 = 25 măști ffp2

– 28.03.2020 = 30 costume, 20 măști ffp2

– 28.03.2020 = 70 costume, 55 măști ffp2

Promisiunea fermă din partea distribuitorilor este că marți vor ajunge 20.000 de măști simple și 300 de combinezoane -luni vor fi în vama Timișoara.

De asemenea, în dată de 27.03.2020, după aprobarea a 1,5 milioane de lei în ședința de Consiliu Local Timișoara, s-a hotărât necesarul pentru a face achiziția de echipamente de protecție pentru personalul medical, în contextul în care Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, conform Panului alb al județului Timiș, va trata pacienți COVID-19.

Conducerea Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara depune toate eforturile pentru a pune la dispoziția personalului medical echipamentele de protecție necesare pentru a împiedică răspândirea infecției atât în rândul cadrelor medicale cât și la ceilalți pacienți care se adresează spitalului nostru pentru servicii medicale”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Managerul Spitalului Municipal din Timișoara reacționează la scrisoarea deschisă a medicilor de la ATI

  1. Haideti sa nu sarim cu vorbe grele si afirmatii nefondate. De unde stii ca minte ? Trebuie sa avem incredere in factorii de decizie si in medicii nostri din Banat. Raspunsul d/nei doctor mie personal m i se pare bine documentat si avizat. Eu cred ca spune adevarul si acest lucru se v a vedea in zilele urmatoare. Ce putem face fiecare dintre noi este sa stam cat mai mult in casa si sa nu interactionam cu alti oameni . Pastrarea distantei de 3 metri si purtarea mastilor pe gura si nas. Nu mai vorbesc de spalarea mainilor cand intram in casa.

    1. bati campii aprodule se pare ca esti portavocea factorului politic ! In orice zi toti angajatii au dreptul de a se proteja cat mai bine. Si ei merg acasa, au familie, acum nu se pune problema de cat costa echipamentele, dar toti cretinii din politica si din spitale numiti pe functii de conducere trebuie sa se supuna stabilor de la Bucuresti care aveau in cap un singur lucru ….alegerile anticipate ca sa puna mana pe putere adica sa fure cat mai mult!

  2. Domnu Aprodu ….eu lucrez acolo nu s-au primit !!! Pacientul venit de la Lugoj cu suspiciune covid19 a fost adus de ambulantă unde toți cei care l-au transportat erau echipați corespunzător covid19. Nu s-au folosit aiurea echipamentele din dotare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *