Malurile Begăi – strategii pentru anul 2021

Bega

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara și Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș au organizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, la Centrul Multifuncțional Bastion, expoziția de proiecte „Malurile Begăi – Strategii pentru 2021”.

Sunt expuse proiecte realizate de studenți la arhitectură din anii 4 și 5, în cadrul disciplinei proiectare de arhitectură. O temă abordată a fost principalul proiect din dosarul de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană: „Multiplexity 2021, Centru Artă – Tehnologie – Experimentare”, ce se dorește a fi un spațiu de experimentare prin tehnologie și artă.
strategii malurile begai
Conform aceluiași document, acest proiect va fi finanțat din bugetul local și fonduri europene (12.000.000 de euro), iar anul finalizării ar trebui să fie 2020. Deoarece încă nu s-a ales un amplasament pentru acest proiect, studenții au realizat propuneri de soluții pe un sit ipotetic, fosta zonă industrială – moara Prohaska, situată pe malul canalului Bega, amplasament cu o încărcătură istorică și patrimonială deosebit de importantă.

Proiectele reprezintă abordări personale și diferite legate de conceptul de funcționare al centrului „Multiplexity”, cât și de intervenția pe un obiect de patrimoniu care nu se află în cele mai bune condiții. O altă temă abordată a fost reconfigurarea spațiului public de-a lungul malurilor Begăi în Cartierul Fabric.

Plecând de la o analiză multicriterială a cartierului istoric, prin acest proiect s au identificat metode alternative de a interveni asupra malurilor Canalului Bega astfel încât să fie reactivată întreaga zonă.

Tema propune o dezbatere privind intervențiile punctuale asupra spațiului public dintr-un cartier istoric în raport cu acțiunile imobiliare speculative, deconectate de la o strategie coerentă privind potențialul Canalului Bega în Timișoara. Vernisajul a fost urmat de o discuție legată de proiectele de infrastructură culturală propuse în dosarul Timișoara Capitală Culturală Europeană, în valoare de 55 de milioane de euro și cu termene de finalizare până în 2020.

Chiar dacă studenții nu și-au propus să dea lecții cu această expoziție, lucrările fiind doar un exercițiu, s-a putut observa că tinerii de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism sunt conectați la problemele Timișoarei, sunt interesați de acestea, iar pe viitor chiar și lucrările de licență vor fi mai mult aplicate pe oraș și pe problemele acestuia.

Expoziția va putea fi vizitată până în 26 februarie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *