Majoritatea patronilor din România pierde bani din cauza lipsei de lucrători

forta de munca 1

Cei mai mulți dintre antreprenorii din România resimt lipsa de forță de muncă și suferă pierderi de bani din cauza aceasta, relevă un studiu publicat de o firmă de consultanță.

52% dintre oamenii de afaceri români intervievați au spus că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare, care, estimate pentru întreaga economie românească, ajung la 7,1 miliarde euro, relevă studiul PwC European Private Business Survey. Majoritatea antreprenorilor se confruntă cu lipsa candidaților mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experți în vânzări.

CITEȘTE ȘI: Primii pași spre amenajarea unui drum istoric, între Timişoara şi Moşniţa: şosea lată de 7 metri, trotuar şi pistă pentru biciclişti

Peste o treime dintre antreprenorii români (36%) arată că deficitul de talente le generează pierderi de până la 5% din cifra de afaceri, 10% indică pierderi între 5-10%, iar 6% spun că depășesc 10% din cifra de afaceri. Totuși, 48% arată că nu au pierderi din acest motiv.

Măsurile pe care le iau antreprenorii români pentru a atrage specialiști sau pentru a dezvolta abilitățile digitale ale angajaților sunt formarea internă și externă, recrutarea de specialiști în domeniu, respectiv de absolvenți, și calificarea forței de muncă prin colaborarea cu start-up-urile din domeniul tehnologiei.

„Migrația masivă a lucrătorilor români către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situație de pe piața muncii”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Criza de lucrători din România, în câteva cifre:

68% dintre antreprenori spun că găsesc greu personal tehnic, respectiv administrativ/de suport. Cu aceste procente, România se plasează pe primul loc printre țările din Europa Centrală și de Est, având cel mai mari deficit de specialiști pentru aceste două categorii de ocupații.

50% au probleme să angajeze personal de vânzări, 46% – ingineri, 40% – traineri și 22% – management superior. Pentru fiecare dintre aceste ocupații, România se află pe locul al doilea în regiune din punct de vedere al lipsei de personal, așa cum este perceput de antreprenori.

22% menționează ca dificilă angajarea specialiștilor în domeniul financiar- contabil, procent care situează România pe locul al treilea în Europa Centrală și de Est, iar 18% experții digitali unde țara noastră coboară pe locul al șaptelea în regiune.

Citește mai mult AICI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Majoritatea patronilor din România pierde bani din cauza lipsei de lucrători

  1. Daca domnii patroni si-ar platii mai bine angajatii in loc sa-si cumpere ML-uri, X-uri si alte masini de lux, poate n-ar avea probleme din astea. S-au invatat cu traiul de lux si considera ca o afacere nu-i buna daca nu le aduce milionul de euro in primul an. Asa le trebuie.

  2. De acord cu comentariul anterior.
    Platesc salariul minim pe economie, obliga angajatii la ore suplimentare, de multe ori impotriva vointei angajayilor, ameninta cu…concedierea !,….. iar ei…ML-uri.
    Sa lucreze ei, atunci .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *