Maidanezii Timişoarei îşi caută un nou „stăpân”

Batran atacat de caini la Resita

Primăria oraşului de pe Bega va organiza, în curând, o licitaţie pentru a stabili cine se va ocupa de câinii vagabonzi. Legile în vigoare stipulează că „serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi concesionate numai către persoane juridice, asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor”.

Conform referatului întocmit de funcţionarii Primăriei Timişoara, la 17 decemrbie 2014, municipalitatea a încheiat un contract de delegare a gestiunii serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân pe o perioadă de trei ani dar, pentru că nu au fost aplicate prevederile legale care aprobă eutanasierea, au fost depăşite capacităţile de „cazare zilnică a câinilor” şi „asigurarea hranei zilnice şi adăparea câinilor”, astfel că întreaga activitate s-a poticnit.

Costuri de milioane de lei

Conform studiului de oportunitate pus la dispoziţia consilierilor locali, în viitorul contract, structura şi nivelul tarifelor practicate vor reflecta costul efectiv al prestaţiei şi vor fi în conformitate cu prevederile legale, inclusiv cele legate de eutanasiere. Tarifele se vor putea ajusta şi/sau modifica anual în conformitate cu dispoziţiile legale în domeniu, cu aprobarea consiliului local.

Preţul total al prestaţiei a fost greu de anticipat, întrucât nu se poate şti, practic, câţi câini vor bântui pe străzile Timi- şoarei. „Soluţionarea integrală a problemelor, la nivelul cerinţelor actuale şi de perspectivă, variază în funcţie de nivelul de trai al populaţiei: multe din animalele de companie fiind abandonate din cauza lipsei de posibilităţi materiale a celor ce au fost stăpâni, condiţiile favorabile de reproducere, factori ce ţin de agresivitatea animalelor, îmbolnăvirea lor şi cei de mediu sau reacţia cetăţenilor faţă de aceste animale”, se explică în studiu. O estimare a fost, totuşi, făcută, analizând sumele plătite pe parcursul anului 2015, care s-au ridicat la două milioane de lei cu TVA.

Pentru un contract de trei ani, primăria are de gând să scoată din buget maximum opt milioane de lei cu tot cu TVA. Ar fi de dorit ca procedurile cu licitaţia să nu dureze prea mult, întrucât, deşi problema atacurilor câinilor vagabonzi nu mai este atât de gravă ca acum câţiva ani, aceştia încă există în unele zone din oraş, în special în preajma terenurilor virane, a şantierelor de construcţii şi chiar a unor firme şi cetăţeni, care îi lasă să circule liberi pe stradă, deşi locul lor este în curţile proprietarilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Maidanezii Timişoarei îşi caută un nou „stăpân”

  1. Intrebarea este daca cine va gestiona aceasta problema va putea fi tras la raspundere daca lasa caini pe strada sau nu eutanasiaza conform legii animalele din adaposturi. Banuiesc ca se poate rezilia contractul.

Lasă un răspuns