Mai multe localități timișene ar putea rămâne fără gaz începând de astăzi

După sincopa în distribuirea combustibilului gazos ce a avut loc în luna octombrie a anului trecut, câteva localități din sudul județului Timiș, respectiv Banloc, Denta, Deta, Moravița și Voiteg, ar putea rămâne din nou fără gaz metan.

Grupul de lucru înființat atunci, având ca scop rezolvarea problemei, se pare că a fost creat doar scripti,c pentru că recent, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș au primit o avertizare de la OMV Petrom.

CITEȘTE ȘI: Două copile din Timișoara așteaptă cu disperare o mână de ajutor de la oameni cu suflet mare

Reprezentanții companiei susțin că: au făcut tot ce era necesar în această situație, dar lucrurile trenează și nu au cui preda conducta. ”Ne-au anunțat că de mâine (astăzi-n.r.), la Banloc, Denta, Deta, Moravița și Voiteg nu se va mai furniza gazul. Ca atare, atât instituțiile, cât și gospodăriile vor rămâne fără încălzire! În școli sunt calorifere electrice, sobe însă chiar dacă există, nu au fost procurate lemne…

Vom ține legătura cu unitățile de învățământ și vom vedea ce soluții găsim, în funcție de fiecare situație în parte. În această zonă învață peste 2.000 de copii”, ne-a declarat inspectorul școlar general-adjunct Francisc Halasz.

La sfârșitul anului 2018, OMV și-a asumat să sprijine activitățiile furnizorilor și distribuitorilor prin accesul la Sistemul Național de Transport Gaze până în 28 februarie 2019. Atunci s-a decis ca până ieri, furnizorii Delgaz Grid și Premier Energy, împreună cu ANR și Transgaz să identifice soluția tehnică și legală pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților.

Conducta, în lungime de 35 de kilometri, aflată într-o stare avansată de degradare, nu este dorită de nimeni, nici de distribuitori și nici de furnizori, pentru că repararea acesteia necesită investiții serioase, așa că e foarte posibil ca localnicii din zona respectivă să se trezească din nou fără gaz metan.

Ședințe peste ședințe

Petre Roman, primarul orașului Deta, ne-a precizat că la București a avut loc o ședință și că o alta este programată să aibă loc în 7 martie. Edilul-șef e optimist, fiind convins că până în 7 martie gazul nu va fi oprit. ”Eu personal am făcut demersuri către ANR, Ministerul Economiei, Direcția de Sănătate Publică Timiș și cred că în cele din urmă problema se va rezolva, cu o mică sincopă sau chiar fără.

Liceul Tehnologic ”Sfântul Nicolae” din Deta are peste 900 de elevi, activitatea desfășurându-se în trei clădiri. Letiția Morariu, directoarea unității de învățământ, ne-a precizat că, în cazul în care se va sista furmizarea gazului metan, ea nu are cum să folosească în sălile de clasă radiatoare sau alte surse de căldură, întrucât tabloul de curent electric nu este dimensionat pentru un asemenea consum de energie.

Letiția Morariu speră că situația se va rezolva, bazându-se pe declarațiile colegilor ei, care sunt și consilieri locali.

Anunțul că s-ar putea sista livrarea de gaz metan în comuna Voiteg l-a determinat pe edilul-șef Teodor Marinescu să trimită o înștiințare inspectoratului școlar că în această situație el va suspenda cursurile.

Daniel Franțescu, subprefectul județului Timiș, ne-a precizat că a primit asigurări de la Ministerul Enegiei că furnizarea gazului metan nu va fi sistată, cu toate că OMV Petrom este o societate particulară. În ceea ce privește dreptul de proprietate asupra conductei, Daniel Franțescu spune că nimeni nu și-l asumă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.