Mai multe clădiri istorice din oraş, gata de… adopţie

cladire istorica 2

Proiectul „Timișoara Premium Exposed City” trece la o nouă etapă. Asociația „Expose Architecture” și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș au încheiat procesul de analizare a dosarelor înaintate de proprietarii de clădiri istorice sau situate în zone de protecție care își doresc ca imobilele lor să fie restaurate cu ajutorul unor investitori privați.

„Reprezentații noștri au verificat dacă documentația depusă de proprietari îndeplinește condițiile impuse de noi. Adică dacă ei dispun de un proiect de restaurare, inclusiv un deviz estimativ al lucrărilor necesare, de aviz din partea Comisiei de Monumente Istorice, au acordul tuturor proprietarilor și, în al patrulea rând, majoritatea proprietarilor din imobil sunt privați (persoane fizice sau firme). În momentul de față, avem în evidență 14 imobile care îndeplinesc aceste condiții”, spune Raluca Pescar, președintele Asociației „Expose Architecture”.

„Investitorii dornici să se implice în restaurarea celor 14 imobile înscrise până în momentul de față în acest program pot afla amănunte despre fiecare dintre ele de pe platforma www.facelifttimisoara.ro.Este vorba despre un prim calup de propuneri. Atât oamenii de afaceri interesaţi, pe care îi așteptăm să studieze platforma noastră, cât și propietarii trebuie să știe că acest program este unul pe termen lung. El va continua atâta vreme cât există clădiri de restaurat și firme care intenţionează să se implice în salvarea patrimoniului acestui oraș,” subliniază Sorin Predescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiș.

La finele lunii aprilie, Asociaţia „Expose Architecture” şi DJCT, împreună cu partenerii lor (Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timişoara, RUR-Biroul Teriorial Vest, Universitatea „La Sapienza” din Roma, Camera de Industrie şi Comerţ a Italiei) au lansat, în premieră absolută pentru urbea de pe Bega, proiectul „Timișoara Premium Exposed City”.

Acesta are ca scop creșterea, până în 2021, a  numărului de clădiri restaurate, crearea și promovarea pe termen lung a branding–ului de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european. Concret, programul vizează identificarea unui număr de 20-30 de edificii din zonele istorice (Traian, Iosefin, Cetate), care vor fi promovate pentru a atrage investitori (finanţatori), în vederea restaurării. Este vorba despre acțiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat (dar care, replicate pe mai multe imobile, primesc un impact la scară largă), între proprietarii de clădiri și finanțatori, cu susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *