Mai mult de jumătate din rezultatele analizelor de laborator sunt eronate. Explicațiile medicilor de la Spitalul Clinic CF Timișoara

Mai mult de jumătate din rezultatele analizelor de laborator sunt eronate. Explicațiile medicilor de la Spitalul Clinic CF Timișoara

Mai mult de jumătate din rezultatele analizelor de laborator sunt eronate. Explicațiile medicilor de la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Peste 50 la sută dintre rezultatele investigațiilor de laborator sunt eronate, iar medicii spun că acest lucru este cauzat de  conduita pacientului.

„Indiferent dacă analizele sunt făcute la recomandarea unui medic sau din proprie inițiativă, pregătirea pentru recoltarea corectă este extrem de importantă. Este esențial să cunoști ce pași trebuie să urmezi, în funcție de tipul de analize pe care le vei efectua. În mod special trebuie evitate alimentele grase, preparatele prăjite, dulciurile concentrate și alcoolul – care ar trebui în mod special evitat pentru o durată de timp mai îndelungată, 24 sau chiar 72 de ore.

Nerespectarea acestor restricții de bază atrage după sine o întreagă serie de modificări ale rezultatelor – glicemia sanguină va fi crescută, ureea, creatinina serică și acidul uric vor avea valori ridicate, trigliceridele și colesterolul total vor fi, de asemenea, crescute. Aportul hidric în cele 24 de ore care preced recoltarea trebuie să fie situat în limitele fiziologice normale de 1.5-2 l.

Prea puțină apă, sau chiar prea multă apă, poate duce la rezultate modificate mai ales pentru parametrii urinari – dar chiar și pentru cei sanguini, prin hemoconcentrare, respectiv hemodiluți”, explică dr. Marius Georgescu, medic specialist Medicină de Laborator la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Potrivit acestuia, trebuie informat medicul despre orice fel de tratament medicamentos urmat, chiar și aparent banalele vitamine, oligoelemente sau complexe multivitaminice.

„Dozele în exces pot fi la fel de dăunătoare sau chiar și mai dăunătoare decât carențele, și pot să conducă medicul către concluzii eronate –  complexele administrate în exces pot duce la valori artificial crescute sau pot acoperi carențe provocate de o afecțiune.

Antibioticele pot conduce la rezultate fals negative pentru analize bacteriene.

Diureticele vor afecta valoarea electroliților din ionogramă.

Majoritatea substanțelor medicamentoase pot avea efecte temporar negative pentru ficat sau rinichi – la momentul recoltării ele pot rezulta în valori crescute ale transaminazelor hepatice, a ureei și creatininei serice”, punctează dr. Marius Georgescu.

Efortul fizic este contraindicat înainte de recoltare. Efortul muscular va duce la modificarea valorii unor parametri, iar efortul intens la secreția (și deci creșterea valorii) unor hormoni, precum hormonii tiroidieni, la modificarea valorii creatininei și potențial la eliberarea în sânge a unor componente situate la nivel intracelular.

„În cazul unui test din urină, trebuie avut în vedere riscul contaminării bacteriene și faptul că urina păstrată pentru mult timp se deteriorează ca probă. Pe cât posibil, este recomandată efectuarea examenului sumar de urină în absența fluxului menstrual, in extremis impunându-se folosirea unui tampon intravaginal”, spune medicul.

Chiar și o banală țigară sau o cafea, înainte de recoltare, pot duce la anumite modificări – deși pentru marea majoritate a investigațiilor, acestea pot fi consumate fără griji.

CITEȘTE ȘI: Piața imobiliară, date oferite de ANCPI: Creștere ușoară în martie, dar sub nivelul anului 2023


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *