Mafia ce a umplut țara cu ”drogul crimelor” a fost călcată de mascați după seria de morți suspecte din vestul țării
Nu mai puțin de cinci crime săvârșite cu o violență extremă, în Arad, dar și moartea suspectă a două tinere din același județ au atras atenția procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.
Toate aceste tragedii, care s-au întâmplat începând cu anul 2021, au avut un element comun, ”drogul crimelor”, cu denumirea științifică 4 CMC, (4-clorometacatinonă), 3-CMC (3-Chloromethcathinone), 3 CMA (3-Chloromethamphetamine), în funcție de compoziție, în realitate medicamente psihostimulante care sunt administrate legal doar sub supraveghere medicală.
CITEȘTE ȘI: Ziua Recoltei și Festivalul Vinului, la final de săptămână, într-un oraș din vestul țării
Din cauza efectelor în timpul consumului necontrolat, astfel de substanțe sunt clasificate droguri de mare risc.
Pe piața internațională ele au pătruns încă din anii 60, dar în România au început să fie solicitate recent, de cel mult zece ani, cu precădere începând din 2019 când a fost înregistrată o adevărată modă.
În lumea dependenților de droguri astfel de substanțe se numesc ”speed” ”crystal”, ”ice”, ”crach”, tocmai din cauza formei în care sunt vândute consumatorilor, imitând sarea grunjoasă sau zahărul candel.
Cel mai grav este că multe dintre aceste ”crystale” au o compoziție dubioasă, improvizații făcute în laboratoare obscure de ”chimiști” care preiau formula de pe darknet.
Percheziții în 12 județe din Ardeal și Banat
Miercuri 5 octombrie, echipele din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate au făcut zeci de percheziții în Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Turda, Gherla, precum și în mai multe localități din zona Munților Apuseni, dar și la Turda, Câmpia Turzii, Cluj și Maramureș, Sibiu și Arad.
Au fost vizați traficanții de droguri, crescători de plantații de canabis, dar și dealerii de 4 CMC, dar și noi substanțe psihoactive, acele cristale despre care aminteam anterior. Procurorii DIICOT care au coordonat această acțiune fără precedent nu au dat detalii până la acest moment despre ceea ce au descoperit la domiciliile traficanților călcați miercuri dimineață de mascați.
Am fost informați că peste 120 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, pentru audieri, iar alte 37 de persoane au fost duse la sediile structurilor de parchet similare din Sibiu și Cluj.
Valul de violențe extreme (crime și tentative de omor) care s-au întâmplat în special în zona Ardeal-Banat, dar și morțile suspecte ale unor tinere, au avut la bază consumul de crystale.
Procurorii din Arad care anchetează în prezent mai multe tentative de omor susțin că în România a pătruns puternic acest tip de drog nou, înlocuit la noi în țară cu varianta mult mai ieftină, șoricioaica.
”Vor ajunge să ne omoare pe stradă fără un motiv anume”
Este exact aceeași otravă folosită în special în agricultură pentru înlăturarea rozătoarelor, dar preparată special pentru consumul uman cu alt fel de substanțe psihoactive, rezultatul final, simptomele, fiind identice sau chiar mai ”amplificate”, mai intense decât cele produse de consumul de droguri din categoria amfetaminelor.
”Este un pericol real. Vor ajunge să ne omoare pe stradă fără un motiv anume”, afirmă procurorii din Arad care au avut de-a face, doar în 2022, cu cinci crime produse pe fondul consumului de șoricioaică sau amfetamine.
Deja în Arad este denumit drogul crimelor tocmai pentru că odată consumat creează dependență imediat. Simptomele drogurilor noi sunt chiar și de șase ori mai puternice decât cel al consumului de cocaină de exemplu, iar efectul durează ore timp în care consumatorul trece rapid de la o stare la alta, de la letargie, euforie până la violență extremă.
Consumul excesiv de crystale poate duce la comportamente psihotice, violență, agresivitate, halucinații, convulsii și în cele din urmă la deces. Problema este că nimeni nu știe exact ce poate însemna consum excesiv, pentru că aceste cristale au compoziții diferite în funcție de priceperea ”chimistului” care le prepară.
Florin Mircea Buliga este un criminal din România care a comis crima triplă de la Brașov, în martie 2018, sub influența unui cocktail de droguri, printre care și metamfetamine.
Bărbatul și-a ucis atunci soția și cei doi copii. O altă crimă intens mediatizată a fost comisă la Arad de Beniamin Crișan, bărbatul care și-a ucis fiica vitregă și apoi a incendiat-o pe un camp. Individul a recunoscut că a consumat crystale.
Alte trei crime au avut loc tot la Arad în perioada august-septembrie, tot pe fondul consumului de droguri noi. Presa locală semnalează că în 2021 nu mai puțin de 37 de persoane au ajuns la urgențe sub influența substanțelor psihoactive. Două dintre acestea, două tinere, au murit, conform ziare.com.
Foto: captură video DIICOT