Lupta cu apele continuă în vestul țării

drum surpat

În contextul fenomenelor meteo periculoase și a avertizărilor hidrologice cod portocaliu, respectiv cod roșu în bazinul hidrografic Bega, potrivit cărora s-au înregistrat creșteri importante de debite și niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior in amonte, la sediul primăriei Balinț a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență condusă de prefectul județului Timiș.

CITEȘTE ȘI: Furtună în vestul țării. Alertă meteo de cod galben până în această seară la ora 22

La sediile primăriilor de pe cursurile râului Bega, aflate sub cod roșu, au fost activate comitetele locale pentru situații de urgență și s-a instituit permanența la sediile primăriilor din Făget, Dumbrava, Mănăștiur, Bethausen, Balinț și Belinț.

Din păcate, drumul județean DJ609, care leagă Ohaba Lungă de Ohaba Română, s-a rupt în mai multe locuri.

CITEȘTE ȘI: Un serviciu public din Timișoara este căpușat de piloase pentru că așa a zis Rodica

Astăzi, ISU Timiș a anunțat că a intervenit pentru evacuarea apei din case, curți și gospodării în mai multe localități, astfel: în localitatea Lăpușnic, unde în urma scurgerilor de pe versanți au fost inundate 25 de gospodării și cinci locuințe; în Făget, 11 gospodării; în Remetea Luncă, două gospodării; în Ierșnic, s-a înregistrat o gospodărie inundată și a fost salvată o persoană; la Deta, o curte și o grădină; în satul Bodo au fost inundate DJ 609B și o gospodărie, fiind salvate 65 de păsări; la Lugoj, două gospodării; în Ohaba Lungă, au fost evacuate nouă persoane.

CITEȘTE ȘI: O comună din apropierea Timişoarei se dezvoltă în ritm alert

Drumul DJ 609 a fost închis circulației rutiere până la repararea acestuia. Circulația se poate efectua pe o rută alternativă, prin județul Arad. În Begheiu Mic au fost inundate două case, în Dumbrava, trei gospodării, în Jupânești, o curte, iar în Colonia Mică, o gospodărie.

Pompierii au intervenit cu o motopompă de mare capacitate în satul Babșa din comuna Belinț, unde în urma precipitațiilor au fost inundate (și există un risc permanent de pericol) două gospodării și un drum comunal. A fost construit și un dig de aproximativ 100 de metri lungime și înalt de 50 de centimetri, pentru protecție.

 


florar cartanCITEȘTE ȘI: Florarul care a oferit luptătorilor SIAS garoafele albe gratis și-a explicat gestul (video)

 


Și în orașul Făget s-a intervenit pe Str. Stadionului unde au fost inundate patru gospodării și un trotuar.

De asemenea, în comuna Balinț au fost mobilizate mai multe forțe cu mai multe autospeciale de intervenție, motopompe și bărci, inclusiv Grupa operativă din cadrul ISU Timiș, pentru monitorizarea situației și pentru a interveni în orice situație de urgență.

Aici pompierii militari au intervenit la 35 de case și 15 anexe inundate și au evacuat o persoană și trei animale (porci).

În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, ISU Timiș face apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112.

Bega, la maximul istoric din 2005

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Banat a informat că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit codul roșu de inundații în bazinul hidrografic Bega, pe sectorul situat în aval de Făget și în amonte de Chizătău.

La stația hidrometrică Balinț, a fost egalat, joi seara, nivelul maxim istoric din 19 aprilie 2005, înregistrându-se cota de 666 de centimetri, acesta fiind ulterior depășit.

Toți responsabilii de sectoare de apărare vizate de codul hidrologic se află pe teren pentru monitorizarea situației.

Specialiștii ABA Banat monitorizează cu atenție debitele și nivelurile râurilor din bazinul hidrografic Bega, pe întregul sector vizat de amenințarea inundațiilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns