Luca Novac, cel mai renumit taragotist al Banatului, va cânta îngerilor…

Luca Novac, cel mai renumit taragotist al Banatului, va cânta îngerilor...

Lumea folclorului românesc este în doliu: s-a stins din viaţă, duoă o lungă suferinţă, Luca Novac, cel mai renumit taragotist al Banatului.

Născut la poalele Muntelui Mic în localitatea cărăşeană Var, la 15 septembrie 1941, Luca Novac a crescut într-un mediu propice pentru dezvoltarea sa artistică. De mic, Luca a învăţat să cânte la fluier, apoi la clarinet şi saxofon. Graţie calităţilor sale native, s-a făcut remarcat cu uşurinţă. Mai întâi şi-a uimit colegii de breaslă din zona Văii Bistrei, apoi din întreg Banatul, iar la 16 ani, în 1957, a fost laureat al Concursului Naţional de Muzică Instrumentală de la Hunedoara.

În anul 1959 a cucerit acelaşi loc I, la Bucureşti, interpretând doine şi jocuri bănăţene la saxofon. În perioada anilor 1960 era deja aliniat virtuozilor instrumentişti de talie naţională precum Viorel Bălan, Petrică Vasile – Cap de cal, trompetistul Sandu Florea.

La sugestia lui Nicolae Perescu, dirijorul orchestrei „Lazăr Cernescu” din Caransebeş, tânărul Luca Novac a început să cânte la torogoata de care a ajuns să nu se mai despartă niciodată. A fost premiat la numeroase concursuri de gen, a avut parte de imprimări la Radio Timişoara şi a fost angajat în cadrul formaţiei profesioniste din Caransebeş care între timp îşi schimbase numele în „Doina Banatului”.

Din anul 1970, Luca Novac a devenit angajatul Ansamblului „Banatul” din Timişoara. În aceeaşi perioadă a înregistrat primul său disc de format mare la Electrecord, sub conducerea muzicală a lui Paraschiv Oprea. Luca Novac s-a căsătorit cu interpreta de muzică populară Maria Tudor, iar fiica lor, Carmen, a cochetat la rândul său cu folclorul.

Discul imprimat în memoria lui Luţă Ioviţă, înregistrările de la Novi-Sad, cele realizate cu orchestra Radu Simion, discul comun „Câte stele-s pe Banat” precum şi cel cu fiica lui Carmen Luca vin să completeze un repertoriu preluat creator de Luca Novac şi transformat în valoare patrimonială pentru tot ceea ce a însemnat, înseamnă şi va însemna muzica populară bănăţeană autentică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Luca Novac, cel mai renumit taragotist al Banatului, va cânta îngerilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *