Locuri libere la discreţie în învăţământul profesional din Timiş

Pentru anul şcolar care va începe, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a decis formarea a 25 de clase profesionale. După o primă sesiune de admitere, dintre cele 700 de locuri existente, s-au ocupat doar 486. Conform lui Francisc Halasz, inspectorul generaladjunct al IŞJ Timiş, cele mai căutate meserii au fost cele de mecanic auto, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Timişoara şi la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” din Lugoj, precum şi cele de cofetar, bucătar, patiser.

În schimb, elevii nu au fost interesaţi de clasele de chimie, de la Colegiul Tehnic „Azur”, de cele de construcţii de la Colegiul Tehnic de Vest şi de cele de comerţ de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” din Lugoj. Următoarea sesiune de admitere la şcoala profesională va avea loc în perioada 2 – 8 septembrie.

Ministrul educaţiei, Liviu Pop, a declarat că „dintre cele 35.000 de locuri pentru învăţământul profesional şi în jur de 3.500 pentru cel dual, doar jumătate s-au ocupat”, adăugând că şi în această zonă sunt „multe de făcut”.

Ministerul Educaţiei, în conformitate cu programul de guvernare, a venit cu o strategie nouă pentru învăţământul dual şi are bani alocaţi şi pentru educaţia antreprenorială.

„Proiectele se vor depune şi vor intra în licitaţie la începutul lui septembrie, în aşa fel încât să dezvoltăm învăţământul profesional, să-l corelăm cu piaţa muncii şi toţi agenţii economici să fie parteneri ai liceelor tehnologice, în principal pentru a dezvolta învăţământul dual, dar în acelaşi timp este deschisă oportunitatea oricărui agent economic de a veni cu propuneri de modificare a legii în aşa fel încât să vedem ce trebuie modificat în lege ca să facem atractiv şi învăţământul dual şi profesional”, a mai mai spus Liviu Pop.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Locuri libere la discreţie în învăţământul profesional din Timiş

  1. Toti elevii vor sa faca o facultate , prin invatamint la fara frecventa , la distanta sau frecventa redusa , sau alte forme de acest fel , si dupa sa se angajeze ,, la stat ,, , trebuie sprijiniti.

  2. le dau un sfat batranesc ,elevilor care vor sa invete o meserie ,ca sunt castigati de doua ori fata de cei care merg direct in invatamantul superior ,odata ca au o meserie si poate castiga un ban cinstit si al doilea ,pot sa-si continue studiile daca vor mai mult .Sigur ca este mai greu si-si sacrifica o parte din anii tineretii invatand ,dar sportivii de performanta , cum fac ,poate cu eforturi mult mai mari . Mergeti copii si invatati o meserie ca aceasta stare de spirit in Romania nu poate sa mai dureze mult si de ce sa nu fiti voi pregatiti pt aceste vremuri.

Lasă un răspuns