Locuitorii unei comune din vestul țării au adus acasă steagurile țărilor în care muncesc. Comuna a pierdut, în timp, aproape o treime din locuitori

Locuitorii din comuna arădeană Petriş, care muncesc în Occident s-au întors acasă cu o colecție impresionantă de steaguri.

Localnicii care muncesc în străinătate de ani de zile au venit acasă şi spun că deşi vor pierde o parte din concediu, merg neapărat la protestul de la Bucureşti de pe data de 10 august, pentru că România nu mai poate continua în acest mod.

Până când va pleca la Bucureşti, diaspora din comuna Petriş a adus steaguri din ţările în care munceşte, steaguri pe care le-au amplasat în pe frontispiciul unei terase din centrul comunei. Sunt drapele din toată Europa, dar și unul din Brazilia.

Mihai Rus şi Raimond Martin sunt doi dintre românii care se pregătesc de protestul de la Bucureşti.

“Faptul că suntem plecați de atâția ani de zile. Eu sunt plecat de 15 ani în Italia și am dori să ne întoarcem înapoi în țară la noi. Dar văzând ce se întâmplă aici, nu avem nicio șansă pentru că nu se poate trăi la ce salarii sunt, la modul de viață cum ne-am obișnuit dincolo. Nu se face nimic pentru populație”, spune Mihai Rus.

“Am venit din Anglia. În primul rând mă nemulțumesc legile care s-au dat, nu îmi convine traiul care este în țară”, spune Raimond Martin.

Emigrarea localnicilor a afectat serios populaţia comunei, avertizează primarul Irina Onescu.

“În momentul în care au venit, totul a început dintr-o joacă. Primii care s-au întors au venit cu un steag al țării în care sunt stabilit. Vestea s-a dus rapid, iar ceilalți le-au urmat exemplul, iar acum terasa din centrul Petrișului are nu mai puțin de 11 steaguri ale țărilor în care sunt plecați petrișenii. Cred că în ultimii 20 de ani, Petrișul a pierdut aproape la un sfert, chiar o treime din populație, majoritatea fiind stabiliți peste granițe. Se vede din steagurile de la terasa respectivă”, spune Irina Onescu.

Comuna Petriş, care are circa 1.400 de locuitori în şase sate, este situată în zona de deal şi munte din estul judeţului Arad, pe Valea Mureşului, la circa 105 km de municipiu.

 

radiotimisoara.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns