Locuitorii unei comune din judeţul Timiş se plâng că trăiesc ca-n Vestul Sălbatic

Într-o singură noapte, un gospodar a rămas fără 12 viţei
Hoţii atacă noaptea, dar şi ziua, când oamenii sunt la biserică
Victimele care depun plângere sunt sunate şi ameninţate ca să şi le retragă

Închipuiţi-vă că trăiţi într-o localitate în care are loc un furt pe noapte, că victimele sunt sunate şi ameninţate dacă nu-şi retrag plângerile de la poliţie, că infracţionalitatea a ajuns atât de departe încât oamenii aflaţi la biserică îşi găsesc casele jefuite la întoarcerea de la slujbă sau că se fură până şi cireada de viţei din ogradă! În tot acest timp, în localitatea respectivă – În cazul de faţă, Iecea Mare – se duce o luptă între politicieni, reprezentanţii administraţiei locale şi unii cetăţeni, iar poliţia spune că nu are de-a face decât cu… cercetările.

Victimele, ameninţate ca să-şi retragă plângerile

Comuna Iecea Mare pare să fi devenit ţinta preferată a unei bande de hoţi, ai cărei membri fură bunuri şi animale din ferme şi din gospodării, dar şi a unui aşa-zis „lup singuratic”, care-şi face singur legea. Din casele unor persoane vârstnice se fură cu predilecţie noaptea. „Bătrânii care vor să depună sesizare la poliţie sau au făcut acest lucru sunt sunaţi şi ameninţaţi să renunţe la a-şi căuta dreptatea, ceea ce se şi întâmplă”, spune viceprimarul comunei, Sorin Drăgan. Atât el, cât şi primarul, Liviu Tomulea, adversari în politică şi administraţie, cad de acord pe tema furturilor.

„Eu îi ştiu şi numele, dar ce să fac, să mă duc eu, primar, să-l prind? Nu pot să spun cine e, că mă poate da în judecată dacă nu am dovezi”, adaugă Tomulea.

12 viţei au dispărut într-o noapte

O întâmplare petrecută într-o noapte aproape că s-a transformat în legendă, deja, prin Timiş. Se pare că tot judeţul a auzit cum un localnic din Iecea Mare a fost călcat de hoţi şi a rămas fără… 12 viţei!

„Eu la ora 23 noaptea am verificat ţarcul. Erau acolo toţi cei 16 viţei. La 7 dimineaţa nu mai era nici unul! Am găsit patru, pe o păşune, restul au fost furaţi… În acea zi am declarat furtul. Poliţiştii i-au cerut primarului imaginile de pe camerele de luat vederi (comuna este supravegheată video – n.r.). Edilul a zis ba că nu se pricepe, ba că s-au şters. Eu din câte ştiu, în acea noapte, au fost oprite camerele de supraveghere, pentru că dimineaţa, când au ajuns angajaţii la primărie, nu func- ţionau”, spune Tiberiu Timanowszki, proprietarul viţeilor. Un animal avea greutatea între 250 şi 300 de kilograme, ceea ce înseamnă că autorii furtului au avut o noapte grea. Proprietarul viţeilor crede că cele patru animale găsite pe păşune au rămas fie pentru că nu au putut fi urcate în autovehiculul cu care au fost transportate, fie pentru că nu au mai avut loc. Paguba se ridică la 9.000 de euro.

Primarul nu umblă după poliţist

Primarul confirmă că i-au fost cerute imagini din acea noapte, însă apune că acest lucru s-a întâmplat târziu, iar acestea nu mai erau stocate. Totuşi, edilul nu crede că viţeii au fost furaţi. „Aşa s-a ajuns cu cazul ăsta… de ne ştie tot judeţul. Nu i-a furat nimeni viţeii, au plecat de foame, să vedeţi ce are acolo la ferma aia, vai şi-amar… Acum dă declaraţii până şi fratele meu în cazul acestui furt. Păi chiar aşa s-a ajuns?”, întreabă primarul.

Se fură componente de tractor, bani, butelii, aragaze…

Imagini de pe camerele de supraveghere au fost cerute şi întrun alt caz, în care s-au furat componente de tractor. „Mi-a zis poliţistul că vrea imaginile. Nu puteam atunci, i-am spus să vină a doua zi, dar n-a mai venit. Acum ce să fac? Să umblu eu după el?”, exclamă Liviu Tomulea. Nu doar despre asemenea furturi vorbesc localnicii, ci şi despre cazul unui bărbat care, într-o duminică, după ce a venit de la slujba de la biserică, şi-a găsit casa răvăşită, fără o sumă importantă de bani, butelie şi aragaz.

Probleme cu gâştele

Unii locuitori ai comunei spun că furturile nu sunt singurele necazuri. O localnică se plânge că primarul a amendat-o pentru că avea cinci gâşte la poartă. Femeia a fost în audienţă chiar şi la preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, în încercarea de a scăpa de amendă. Ea mai spune că primarul a făcut o sesizare la Protecţia Copilului, acuzând-o că îşi neglijează pruncul. „Îmi aduc aminte de acea femeie.

Aşa este, am amendat-o, pentru că avem o hotărâre de consiliu local prin care este interzis păscutul pe domeniul public. Femeia nu avea de ce să aibă gâştele în zona centrală a comunei. I-am dat amendă şi a contestat-o, dar din câte ştiu nu are copil minor, aşa că nu am făcut nici o sesizare la Protecţia Copilului. Asta este o teorie a conspiraţiei! Sunt persoane care vor să îmi ia locul la primărie şi acum scot la lumină tot felul de poveşti. Acum o fi de vină primarul că sunt hoţi în comună şi tot primarul că nu-i prinde nimeni. Păi ce să zic în privinţa poliţiştilor: luna trece, leafa vine…”, spune Tomulea.

„Poliţia îşi vede de treabă”

Reprezentanţii poliţiei confirmă că în comună se comit acte reprobabile şi că există un dosar în lucru pentru identificarea autorilor furtului celor 12 viţei, însă spun că nu se bagă în alte probleme, care ţin de administraţie.

„Nu există nici un conflict între poliţistul din localitate şi vreun membru al primăriei, cu atât mai puţin primarul. Poliţia îşi vede de treabă şi nu a întâmpinat probleme din acest punct de vedere”, afirmă Ionuţ Bocancea, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Locuitorii unei comune din judeţul Timiş se plâng că trăiesc ca-n Vestul Sălbatic

 1. Acum 3 zile citeam in Renasterea online ca (virgula) comuna Iecea Mare are multe obiective turistice de mare valoare, ca dau turistii romani si straini navala sa vada un pietroi pe care cineva l-a uitat in strada etc. Acum vine vestea ca la Iecea se fura ca-n codru si nimeni nu e capabil sa-i prinda pe faptasi. Pai cum sa vin eu ca turist, daca trebuie sa-mi fie frica sa nu ma jefuiasca la drumul mare… Vestul salbatic… vezi Doamne…

 2. Ce pula mea de tara este asta?Te suna hotul sa iti retragi plangerea…..asa ceva nu am mai auzit.La mine pe propietate ii crap capul cu toporul,daca intra sa fure.

 3. Buna!
  Si eu am patit-o cu nefunctionarea camerelor video!
  Inainte de Craciun, in data de 23.12.2015 am fost la cumparaturi si ajungand in Iecea Mare, pe str. 1 Decembrie, ne-am oprit la nr. 757 sa las o plasa(asta a durat 1 minut).
  Masina a ramas la poarta, neblocata si portofelul pe bord
  Apoi am mers la numarul 766.
  Seara tarziu am realizat disparitia portofelului, dupa indelungi cautari am acceptat ideea ca cineva mi l-a furat…
  Eram distrusa acol imi erau toti banii vreo 1000 lei, carduri, buletine, ect
  A doua zi, tata s-a trezit de dimineata sa mearga la primarie sa vada faptasul, pe camerele video mega performante ( care se platesc la impozitele anuale drept PAZA, si costa o suma destul de mare)
  Ajuns la primarie ce sa vezi…camerele au fost scoase din priza…
  Probabil, hotul a fost mai bun datorita sarbatorilor de iarna si in data de 25.12.2015, mi-a aruncat portofelul doar cu acte, peste poarta la nr.757 ( de unde il furase) Mi-a ros catelul putin portofelul, dar macar aveam actele.
  Nu vreau sa acuz pe nimeni, a fost vina mea ca nu am blocat masina, dar nu puteam sa-mi imaginez ca se poate intampla asa cv, mai ales pe str aia.
  Acol circula 10 oameni toata ziua, si aceia merg pe strada de vizavi sau pe sosea.
  Imi pare tare rau ca satul meu a ajuns in halul asta….

Lasă un răspuns