Locuitorii din vestul țării, mai interesați de folosirea internetului decât cei din sud

ANAF a publicat „lista albă” pentru al doilea trimestru al anului 2023

Anul trecut, Institutul Național de Statistică a realizat un studiu privind accesul la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării, pe un eşantion de 10.188 de locuinţe urbane și rurale, în care trăiesc persoane cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani.

Anul trecut, 68,6 la sută dintre gospodăriile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere cu aproape patru procente faṭă de anul 2016, 64,3 la sută dintre acestea concentrându-se în mediul urban.

Totuși, o proporţie însemnată (31,4 la sută) dintre gospodăriile din România nu au acces la internet acasă, motivul principal fiind acela că platforma online nu este suficient de interesantă şi utilă. Datele statistice mai arată că, după București, locuitorii din Vest și Nord-Vest folosesc mai mult internetul acasă decât cei din celălalte regiuni ale țării.

Potrivit studiului, s-a remarcat că existenţa copiilor într-o locuință sporeşte interesul pentru deţinerea unui calculator. În ceea ce priveşte dotarea cu calculatoare la nivel de gospodărie, după statutul ocupaţional al capului de familie, ponderea cea mai mare este întâlnită în cadrul gospodăriilor conduse de salariaţi (90,9 la sută).

De cealaltă parte, ponderile cele mai mici au fost constatate la nivelul gospodăriilor conduse de pensionari (42,2 la sută), lucrători pe cont propriu, inclusiv patroni, (58,7 la sută) şi de şomeri (62,2 la sută). Un aspect interesant a fost remarcat în cazul locuințelor conduse de bărbaţi, unde s-a constatat că există un interes mai mare pentru achiziționarea unui calculator decât în cazul celor conduse de femei.

Tinerii, ”titulari„ de drept

Vârsta persoanelor îşi pune și ea “amprenta” asupra folosirii calculatoarelor, în sensul diminuării continue a ponderii utilizatorilor odată cu înaintarea spre grupele de vârstă superioare. De exemplu, ponderea persoanelor care au utilizat calculatorul a înregistrat valoarea de 91,5 la sută în cadrul grupei de tinerii cu vârstă de 16-34 ani, 79,2 la sută în cadrul grupei celor cu vârste cuprinse între 35-54 ani și 44,8 la sută dintre persoanele cu vârsta de 55-74 ani.

Pe medii de rezidenţă, frecvenţa utilizării calculatoarelor înregistrează diferenţe semnificative între mediul urban și cel rural. Astfel, numărul de persoane care folosesc calculatorul în mediul urban este de aproape 1,7 ori mai mare faţă de cel al utilizatorilor din zona rurală.

Socializarea și corespondența, în top

Printre cele mai frecvente scopuri pentru care a fost accesat internetul în ultimele trei luni din anul 2017, se numără cele legate de comunicare, în special participarea la reţele de socializare (81,9 la sută), dar şi corespondenţa prin e-mail (70,9 la sută). De asemenea, un interes ridicat a fost manifestat pentru citirea online a
site-urilor de ştiri/ziare/reviste (69,5 la sută), căutarea informaţiilor despre sănătate (51,1 la sută), dar şi pentru găsirea de informaṭii despre bunuri sau servicii (48,8 la sută).

Totodată, s-a remarcat faptul că elevii și studenții sunt mai puțin interesați de citirea ziarelor online. Din totalul persoanelor care au accesat internetul în ultimele 12 luni, iar ponderea celor care au interacţionat cu autorităţile sau serviciile publice în scop personal a reprezentat doar 12,6 la sută.

Pe de altă parte, s-a constatat o creștere a numărului de persoane (majoritatea cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani) care utilizează internetul pentru achiziționarea unor produse online, interesul pentru astfel de servicii crescând față de anii anteriori. Printre produsele cele mai comandate prin intermediul internetului s-au aflat îmbrăcămintea şi produsele sportive – 75,4 la sută.

Alte produse cumpărate online într-o proporţie mai mare sunt bunurile pentru gospodărie şi aranjamentele de călătorie și/ sau cazare. Pe de altă parte, s-a remarcat o scădere a interesului pentru achiziționarea cărților, revistelor și ziarelor față de anii anteriori.

Foto: Womenly


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Locuitorii din vestul țării, mai interesați de folosirea internetului decât cei din sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *