Lipsa unui nou Plan Urbanistic General blochează construcțiile în Timișoara

Harta șantierelor în primul trimestru al anului. Pe segmentul locuințelor, Timișul este cel mai activ județ

Planul Urbanistic General (PUG) pe baza căruia s-au emis diverse autorizații de construire în Timișoara este unul vechi din anul 2003, valabilitatea acestuia fiind prelungită de foarte multe ori. Situația nu este una singulară în România, doar că, la ultima prelungire, specialiștii municipalității de pe Bega au omis să solicite acordul Ministerului Dezvoltării în acest sens.

În urma unei sesizări venite din partea Inspectoratului Regional în Construcții Vest, Prefectura Timiș a înaintat Primăriei Timișoara o plângere prealabilă, iar după o perioadă a atacat în contencios administrativ hotărârea de consiliu local din noiembrie 2018, prin care se prelungea valabilitatea PUG-ului din 2003. În consecință, hotărârea a fost suspendată, la fel și PUGul, iar activitatea de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire a intrat, parțial, în blocaj.

CITEȘTE ȘI: Anunț important la început de an școlar: Părinții nu mai trebuie să ia aviz epidemiologic pentru copii

Primarul Nicolae Robu susține că unele autorizații nu au fost semnate pentru că PUG-ul a fost atacat de prefectură, dar în cazurile în care există planuri urbanistice zonale (PUZ), acestea pot fi emise. Suspendarea hotârârii de consiliu local a avut loc la sfârșitul lunii iulie 2019, astfel că autorizațiile și certificatele emise după această dată ar putea fi nule, fapt, de asemenea, recunoscut de primarul Timișoarei. Un PUG foarte greu de emis Povestea noului PUG al Timișoarei se tot lungește din anul 2012, iar autoritățile explică întârzierea prin lipsa unor semnături de la oficialitățile centrale.

În luna aprilie a acestui an, directorul Direcției de urbanism din cadrul Primăriei Timișoara, Sorin Ciurariu, declara că termenul fericit pentru noul PUG, dacă toată lumea își face treaba în timp real, este sfârșitul anului 2019. „Dar asta înseamnă ca nimeni, din etapele de avizare și din organismele care politic ar putea să aibă poziții divergente doar ca să câștige capital să nu tragă de timp, fiecare să-și facă treaba bine.

Mai trebuie aviz doar de la Ministerul Dezvoltării, un aviz de conformitate de la Consiliul Județean Timiș și avizul de la Consiliul Local Timișoara. Termenul este 2020, legea modificată anul trecut a spus că 48 la sută din țară nu are PUG-uri în valabilitate, deci putem să le prelungim maximum 10 ani de la expirare, respectiv 2012 la noi, și încă 10 ani înseamnă 2022. Eu chiar vreau să avem un PUG nou pentru capitala culturală”, a explicat pentru presă, la momentul respectiv, Sorin Ciurariu.

Timișorenii care au nevoie de certificate de urbanism sau de autorizații de construire nu au decât să aștepte rezolvarea litigiului în instanță. Până atunci trebuie să fie cu ochii în patru pe actele care le-au fost eliberate după data de 24 iulie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Lipsa unui nou Plan Urbanistic General blochează construcțiile în Timișoara

  1. PUG facut in 2003? Total ilegal!!! Tot ce s-a facut in Romania din 1990 este total ilegal. Toate monstozitatile facute de primarie in ultimii 30 de ani sunt total ilegale. Tot cea a facut Robu in ultimile mandate de primar este total ilegal. Totul trebuie distrus si refacut de la zero!

  2. Prefectura a marcat doua puncte aici: a aplicat legea in mod corect (desi tardiv) si a blocat matrapazlacurile PNL-ului, pentru ca numai prietenii lor primeau avize usor in ultimii ani. Ma refer la lucruri serioase, nu la constructii si imbunatatiri marunte. Intrebati pe cei care au vrut sa construiasca ceva serios, sa vedeti ce parere au despre „primaria unui singur om si partid”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *