Lipsa banilor pune pe jar învăţământul preuniversitar din Timiș

Sindicatele din învățământ nu sunt de acord cu introducerea camerelor audio-video în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al părinților

Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, respectiv conducerea acestei instituţii, are o misiune grea: rezolvarea problemei salariilor celor care lucrează în învăţământul preuniversitar.

Dacă până la finele lui 2017 lefurile dascălilor veneau prin intermediul primăriilor, iar când banii se epuizau se apela la rectificările bugetare, începând cu luna ianuarie, guvernanţii au decis ca plata salariilor să se facă prin Ministerul Educaţiei, care trebuie să trimită banii în teritoriu, la inspectoratele şcolare. În acelaşi timp, până în decembrie, la fondul de salarii se lua în calcul atât organigrama aprobată, cât şi finanţarea per elev. Din acest an, bugetul e determinat doar de ultimul indicator.

Aura Danielescu 2„În ultimii ani, unităţile de învăţământ din Timiş se confruntă cu un deficit salarial de 6,5 la sută”, susţine Aura Danielescu, inspector general.

Alte surse din aceeaşi instituţie susţin că deficitul ar fi mult mai mare, de aproape opt la sută. Practic, banii pe care ministerul îi alocă sunt pentru un trimestru, iar pe parcurs unele şcoli nu vor avea bani de salarii.

„În mod evident, am făcut o solicitare de realocare a diferențelor. Până la acest moment nu ne-au fost repartizate, existând, însă, asigurarea că vor ajunge în județ înainte de data 25 a fiecărei luni, se pentru a putea stinge creanțele rezultate la contribuțiile neacoperite. Pentru a putea realoca excedentul bugetar lunar de la o școală la alta e nevoie de realizarea unui control de specialitate și de identificarea cauzelor ce duc la înregistrarea deficitului”, a precizat Aura Danielescu.

Timp de trei zile, la inspectoratul şcolar au avut mai multe întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ. Surse din aceeaşi instituţie susţin că s-au tăiat posturi didactice auxiliare şi nedidactice, nu ale titularilor.

Foarte puţine şcoli îşi acoperă cheltuielile

Pe de altă parte, se pare că din 177 de unităţii de învăţământ din Timiş, doar 25 îşi acoperă cheltuielile. „De asemenea, în urma discuţiilor de la inspectoratul şcola,r li s-a solicitat directorilor de școală (discuțiile au fost înregistrate) să evite complet să creeze stări de panică în rândul colegilor și să analizeze situația punctual, încercând, în limita posibilităților, să realizeze un management strategic centrat pe folosirea judicioasă a tuturor resurselor și încercarea încadrării, pe cât posibil, în sumele repartizate în buget, corespunzătoare numărului de elevi”, a menţionat Aura Danielescu.

O serie de măsuri

Pentru redresarea acestei situaţii s-au propus următoarele măsuri: „reducerea la minimum a numărului disciplinelor opționale (acestea, de foarte multe ori, au fost alese nu ca opțiune a copiilor și părinților, ci pentru a închega o catedră de 18 ore la o anumită disciplină și, în mod sigur, copiii nu își doresc un număr maxim de ore pe săptămână, prin majorarea opționalelor), pentru 2018-2019 (din septembrie), fără a fi afectate cadrele didactice titulare; diminuarea fracțiunilor de normă (spre exemplu, cea de laborant, pentru că școlile respective nici nu au laborator, iar persoana care ocupă funcția mai deține o normă întreagă, fără această fracțiune); de blocare temporară a unor posturi (prin OUG 90/2017 nu se pot debloca decât jumătate din posturile nedidactice și didactice auxiliare ce se vacantează), fără a se pierde normele unor locuri vacante de muncitori de întreținere, îngrijitori, astfel încât să se poată realiza o diminuare a deficitului de cost. S-a renunțat, acolo unde nu există posibilitatea luării vreunei măsuri și deficitul este exagerat, la degrevarea temporară a directorului de grădiniță”.

Membrii de sindicat din Timişoara sunt nemulţumiţi de această situaţie şi, ca urmare, sunt decişi să picheteze Prefectura Timiş în speranţa că vor primi banii de salarii. Acţiunea, în cazul în care va fi aprobată, va avea loc în 27 aprilie, între orele 13 şi 14.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *