Lipsa banilor îi împiedică pe tineri să spere la o facultate

România are cea mai numeroasă diaspora din UE. Italia, în continuare cea mai căutată țară de conaţionalii noştri

Lipsa banilor îi împiedică pe tineri să spere la o facultate

80 la sută dintre adolescenții de la sate și alte comunități dezavantajate își doresc să ajungă la facultate, dar unul din trei este îngrijorat că familia nu-l va putea sprijini financiar, arată cel mai recent sondaj realizat de fundația World Vision România.

Ca să facă față cheltuielilor, 70 la sută dintre cei care vor să meargă la facultate plănuiesc să muncească pe perioada studiilor.

CITEȘTE ȘI: Directorul ADR Vest este tranșant pe tema autoplagiatului comis de arhitecții lăudați de primarul Fritz în cazul proiectului din zona Traian: “Dacă vin cu copy paste, are toate șansele să fie respins”

World Vision România a întrebat elevii din mediul rural cum își văd șansele de-a intra la facultate. Legat de ce i-ar putea împiedica să ajungă în învățământul universitar, peste 46% sunt îngrijorați că nu vor lua examenele necesare pentru admitere, iar 28% dintre tineri sunt îngrijorați că nu vor lua Bacalaureatul.

Elevii respondenţi sunt în clasele a XI-a şi a XII-a, parte din programul ”Vreau în clasa a 9-a” derulat de fundaţie.

Mai bine de 34 la sută dintre respondenți spun că familiile nu-i vor putea susține financiar la facultate. Tot legat de situația materială, aproape adolescenții sunt îngrijorați de nivelul tot mai ridicat al prețurilor. Alți 14 la sută se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor.

Din rândul celor care vor să meargă la facultate, cei mai mulți se bazează pe forțele proprii și abia apoi pe sprijinul de la universități. Concret, 70 la sută plănuiesc să se angajeze pe perioada studiilor universitare.

În același timp, mai puțin de jumătate din tinerii din mediile dezavantajate speră să se poată baza pe bursele oferite de universități.

Dacă nu vor reuși să intre la facultate, prioritatea pentru aproape 28 la sută dintre adolescenți este să se angajeze. Pentru alți peste 23 la sută dintre respondenți este să facă un curs de calificare, 12,7 la sută și-ar deschide o afacere, iar 11,4 la sută ar pleca în străinătate. Peste 19 la sută dintre tineri spun că nu știu ce vor face în cazul în care nu vor intra la facultate.

Cele mai importante criterii pe care adolescenții din mediile vulnerabile le au în vedere atunci când își aleg o facultate sunt: să-i pasioneze domeniul ales (86,3%); să aibă după absolvire o profesie care să le acorde un viitor sigur (81%); să poată accesa burse de studiu (34,6%); să existe cât mai multe locuri la buget (30%).

„Cât timp am fost studentă a trebuit să mă organizez mai bine cu cheltuielile. Am avut un șoc, pot să spun. M-am trezit că am responsabilități de adult. Bursa mea nu era decât de 600 de lei pe semestru.

Eu am avut noroc că am intrat la cămin, dar fratele meu, de exemplu, nu a intrat. Și-atunci normal că ne-a fost mai greu să ne descurcăm cu cheltuielile“, ne-a povestit Marta Voicu, una dintre tinerele care a absolvit programul ”Vreau în clasa a 9-a”, și care a absolvit recent Facultatea de Limbi Moderne Aplicate.

Domeniile cele mai căutate de tinerii din mediile dezavantajate pentru a urma o facultate: poliție/jandarmerie/Academia Militară (30,6%), medicină sau domenii asociate (19%), informatică/inginerie (16,5%), drept (16%), psihologie (15,5%), științe Socio-Politice (15%), asistență socială (9,2%), limbi străine (8,7%), domeniul artelor (6,8), geografie (6,8%), istorie (4.9%), arhitectură (4,4%), litere (3,9%).

World Vision România a întrebat și absolvenții programului Vreau în clasa a 9-a, actuali studenţi, care sunt principalele provocări financiare cu care se confruntă în perioada studenției. 35 la sută dintre ei au spus că cel mai greu le este să facă față cheltuielilor de cazare (fie că sunt la cămin sau în chirie), 14 la sută afirmând că se descurcă greu cu cheltuielile de transport.

Mai mult de unul din zece întâmpină dificultăți pentru acoperirea cheltuielilor legate de mâncare și îmbrăcăminte și tot atâția fac cu greu față cheltuielilor pentru materiale educaționale (cărți și alte tipuri de suport pentru învățare).

România este pe ultimul loc în UE la numărul de tineri absolvenți de studii superioare (sub 25 la sută în 2021) față de media europeană de peste 40 la sută.

Totodată, analizele realizate de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) evidențiază că cei mai mulți dintre tinerii care ar putea să meargă la facultate se pierd în ultimul an de liceu.

Din generația care a început clasa a XII-a în anul școlar 2017-2018, doar 41 la sută erau admiși la facultate în toamna următoare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *