Leul atinge noi recorduri negative în raport cu euro. Cotaţiile la casele de schimb din Timişoara

curs valutar 2

Moneda naţională a continuat şi în această săptămână să se deprecieze în faţa principalelor valute. Cursul de 4,6679 lei pentru un euro, afişat de Banca Naţională marţi, reprezintă un nou minim istoric pentru moneda autohtonă, care a scăzut şi în raport cu dolarul american, cotat la 3,8116 lei, dar şi cu lira sterlină, al cărei curs de referinţă a urcat la 5,3186 lei.

Devalorizarea accentuată a leului a venit pe fondul turbulenţei politice generate de o nouă schimare de guvern, a treia în numai un an de la preluarea puterii de către PSD. Climatul era oricum, din nefericire, unul inflaţionist, din cauza creşterilor de preţuri apărute în ultima parte a anului trecut la carburanţi, gaze naturale, energie electrică şi alimentele de bază.

O previziune departe de realitate

Colac peste pupăză, bugetul de stat pentru 2018 este construit pe o previziune a unui curs mediu de 4,55 lei pentru un euro, o valoare pur şi simplu fantasmagorică în condiţiile creşterii continue a deficitului balanţei comerciale. Optimismul guvernanţilor nu poate duce, însă, la nimic bun, lăsând să se întrevadă de pe acum un minus serios la capitolul investiţiilor.

Cotația-record atinsă de euro în raport cu leul este, în acelaşi timp, şi rezultatul unei aprecieri puternice a monedei europene pe piețele internaționale, unde a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, în raport cu dolarul. Cu 4,68 şi 4,69 de lei se vindea euro, miercuri, la oficiile valutare timişorene.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Leul atinge noi recorduri negative în raport cu euro. Cotaţiile la casele de schimb din Timişoara

  1. De ani de zile BNR sprijina valoarea Leului cu milioane de Euro pe an…!
    Fara aceste interventii (circa 5,5 milioane/an plus-minus), Leul ar fi demult -ca valoare- sub 20 Eurocenti (!) sau altfel scris: peste 5 Lei/ Euro, cu toate dezavantajele rezultate din acest curs…
    Daca suma prevazuta dedicata sprijinului monedei nu mai ajunge, atunci sint doua variante posibile: ori scade moneda ori se mareste suma necesarea sprijinului !!!

Lasă un răspuns