Dosare pe bandă rulantă la parchetul local. Volumul mare de muncă naște și suspiciuni

dosare 2

Și în acest an, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara s-a clasat în topul celor mai ”harnice” instituții publice din țară. În ciuda deficiențelor de personal (locuri vacante, concedii de studii, de odihnă, de maternitate și delegări), parchetul local s-a situat pe locul I în ceea ce privește numărul de trimiteri în judecată, așa cum rezultă din bilanțul întocmit pentru anul 2017.

Potrivit reprezentanților instituției, dosarele soluționate de această instituție au reprezentat 45 la sută din volumul de activitate a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, respectiv, 35 la sută din activitatea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara și a unităților arondate.

Astfel, potrivit datelor statistice la nivel național, procurorii de la parchetul local au soluționat 40.304 de dosare penale, ceea ce a însemnat o medie de 1.752,35 dosare/procuror (media naţională fiind de 1.552,66). În aceste dosare, au fost trimiși în judecată un număr total de 1.130 de inculpați în anul 2017, față de 1.104, în anul 2016, remarcându-se o creștere de circa 2,30 la sută.

Dacă analizăm datele prezentate mai sus, s-ar putea deduce că fiecare procuror de la Parcehtul de pe lângă Judecătoria Timișoara a trebuit să instrumenteze aproape cinci dosare în fiecare zi din an, inclusiv în weekend și în sărbătorile legale.

Nu este de mirare că, de câțiva ani, volumul acesta enorm de muncă naște tot mai multe suspiciuni în rândul cetățenilor, care își pun mari semne de întrebare privind profesionalismul cu care se fac anchetele în România.

De cealaltă parte, însă, șefii parchetelor nu ezită să se mândrească cu rezultatele celor aflați în subordinea lor, raportând cifre incredibile, ca la producția de cereale de pe vremea comunismului.

”Ca urmare a măsurilor manageriale luate şi a eforturilor depuse de procurori, care au înțeles prioritățile Ministerului Public, în ciuda modificărilor legislative, a deciziilor Curții Constituționale privind neconstituționalitatea unor texte de lege, respectiv a faptului că unitatea își desfășoară activitatea cu un colectiv tânăr, însă bine pregătit, în care majoritatea procurorilor au o vechime de până la șase ani în funcție şi nu în ultimul rând a deficienţei de personal, s-au obținut la finele anului rezultate comparabile celor din anul 2016 şi chiar mai bune la unii dintre cei mai importanți indicatori”, opinează conducerea parchetului local.

Rezultatul acestor cauze soluționate pe bandă rulantă, însă, a fost o creștere a numărului căilor de atac formulate de părțile din dosare, nemulțumite de soluțiile date de procurori, cu 29,05 la sută mai multe față de anul 2016.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *