Lemnul de foc nu este o alternativă la gaz. Prețul a explodat față de 2021. Chiar și cu 40% mai scump

Lemnul de foc nu este o alternativă la gaz. Prețul a explodat față de 2021. Chiar și cu 40% mai scump

Lemnul de foc nu este o alternativă la gaz. Prețul a explodat față de 2021. Chiar și cu 40% mai scump.

Lemnul de foc este mult mai scump acum decât anul trecut. Costurile pentru un metru cub de fag şi stejar au crescut cu peste 200 de lei în numai câteva luni. Tendinţa ascendentă se menţine şi pentru perioada următoare. Lemnul este folosit ca sursă alternativă de încălzire, în contextul exploziei preţurilor la gaze naturale şi curent electric, scrie Rador. Pe piaţa din Drobeta-Turnu Severin, preţul lemnului a crescut cu 40%.

CITEȘTE ȘI: Igienă precară în bucătăria unei firme de catering ce livrează mâncare elevilor

Regia de stat are preţuri accesibile, numai că nu poate acoperi cererea, acesta fiind motivul pentru care lemnul ajunge la cumpărători la tarife mult mai mari.

”Preţul este în jur de 260 de lei, până în jur de 300-320. Este vorba de lemn pe care Direcţia Silvică Mehedinţi îl are exploatat şi este depozitat pe marginea drumurilor forestiere”, a spus Sorin Nicolicioiu, directorul Direcţiei Silvice.

”Romsilva are nişte preţuri afişate destul de convenabile, dar nu poate acoperi din cauză că sistemul birocratic de achiziţie a lemnului a creat în mare măsură criza asta. Lemn este destul în România, mai mult decât îşi imaginează persoanele care nu se pricep; nu prea are acces omul de rând la el”, afirmă Eugen Teleguţă, managerul unei firme private.

Prețurile la lemn nu sunt nici acestea prietenoase cu buzunarul românilor. La cât au ajuns? ”Cred că în jur de 600-650. E mare, mai ales că atunci când cumperi de pe stradă, de la cineva, nici nu prea ştii bine ce cumperi”, a mai spus Teleguță.

Reprezentanţii Romsilva anunţă zilele acestea şi o majorare cu până la 7% a preţului lemnului.

 

Sursă foto: Pexels (Khari Hayden)

dcnews


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *