Igienă precară în bucătăria unei firme de catering ce livrează mâncare elevilor

Igienă precară în bucătăria unei firme de catering ce livrează mâncare elevilor

Igienă precară în bucătăria unei firme de catering ce livrează mâncare elevilor.

DSP Arad a găsit o serie de nereguli la o firmă de catering ce livrează produse alimentare inclusiv elevilor.

Firma a fost amendată cu 16.000 de lei. Un caz similar s-a înregistrat la o altă societate cu același profil, în cursul săptămânii trecute.

CITEȘTE ȘI: Bursele pentru elevi: noile criterii de acordare, publicate în Monitorul Oficial. Ce se schimbă

„În data de 09.09.2022, inspectorii sanitari de la Direcția de Sănătate Publică Arad au continuat controalele într-o altă unitate de catering din municipiul Arad. Menționăm că și această unitate livrează preparatele alimentare și unor unități de învățământ”, transmite Direcția de Sănătate Publică, într-un comunicat de presă. Și de data aceasta, inspectorii sanitari au constatat o serie de nereguli, și anume: condiții igienico-sanitare necorespunzătoare, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nemonitorizarea temperaturii în spațiile frig, nepăstrarea probelor alimentare, neefectuare triajului epidemiologic zilnic al personalului angajat.

În urma verificărilor, s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 16.000 lei și au fost dispuse măsuri pentru remedierea tuturor deficiențelor până în data de 12.09.2022.

„Subliniem faptul că sănătatea consumatorilor, îndeosebi a copiilor, este prioritară pentru DSP Arad și neregulile din aceste unități sunt inacceptabile. Astfel, în condițiile nerespectării măsurilor și termenelor dispuse, unității i se va suspenda activitatea. Vom reveni cu detalii în legătură cu recontrolul care se va efectua în cursul zilei de astăzi și măsurile dispuse”, se mai arată în comunicatul DSP.

Al doilea caz

Reamintim că aceasta este cea de-a doua firmă de catering care livrează produse alimentare elevilor, controlată și amendată de DSP Arad în cursul săptămânii trecute. La prima unitate verificată, inspectorii sanitari au constatat deficiențe în instruirea profesională a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, efectuarea operațiunilor de curățenie și de dezinfecție, precum și în ceea ce privește asigurarea dotării cu materiale specifice de curățenie și dezinfecție. Urmare a celor constatate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum de 15.000 lei.

Bilanț săptămânal

Direcția de Sănătate Publică Arad mai informează că în cursul săptămânii trecute, serviciul control sănătate publică (SCSP) a efectuat 23 de controale în unități sanitare, laboratoare medicale, unități școlare, unități de catering, firme de curățenie, fabrică de îmbuteliere a apei, brutării, cămin de îngrijire a persoanelor vârstnice. Au fost constatate următoarele nereguli: personalul din unitatea de producție și comercializare a produselor alimentare nu avea certificat de instruire profesională privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, în brutărie, firmă de catering; neinscripționarea completă a recipientelor pentru deșeuri infecțioase, în laboratoare de analize medicale; nerespectarea regimului produselor biocide stabilite de normele sanitare în vigoare, în laboratoarele de analize medicale, unități de învățământ, firmă de curățenie; nepăstrarea probelor din fiecare fel de mâncare servit, timp de 48 de ore în spații frigorifice, în recipiente curate, acoperite și etichetate, în căminul de persoane vârstnice de cătrefirma de catering; neurmărirea respectării efectuării corespunzătoare a controlului antiepidemic pentru personal, în unități sanitare; producerea și îmbutelierea necorespunzătoare a apei de băut, în conformitate cu cerințele de calitate pentru apă de consum uman, în fabrica de îmbuteliere a apei; nerespectarea obligativității privind verificarea igienei individuale și de sănătate a angajaților din unități de învățământ.

În urma acestor constatări, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, din care 5 avertismente și 10 amenzi în cuantum de 52.600 lei.

aradon


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *