Lecția învățată la timp îți prinde bine la drum lung!

Mircea Schiopu

Ca orice spirit de oltean, domnul Mircea Șchiopu, cu stilul său direct, este convingător. A jucat fotbal în Divizia B, la Recaș, echipă ce a intrat în folclor cu strigătura ”AC Recaș nu e Poli”. A intrat și a rămas în memoria colectivă. Dar nu și-n mintea cui ar fi trebuit. Mircea Șchiopu, la un moment dat, era student și fotbalist, nu a mai intrat în vederile echipei tehnice. Momentul este sinonim cu ceasul bun. S-a apucat de antrenorat, e drept, mai repede decât credea. A părăsit, fără urmă de regret, frontul economiștilor. Trei ani a urmat școala de antrenori și, de o bună bucată de vreme, trăiește intensitatea fotbalului, teritoriu ce acaparează lumea bărbătească.

Are în grijă grupa 2008 de la Clubul Sportiv Comunal Ghiroda-Giarmata Vii. De patru ori pe săptămână – nu și în această perioadă, știți bine ce trăim – 19 copii vin la antrenament. Fiecare stă pe o pătrățică tăiată din gloria atât de ispititoare. Nici măcar antrenorul lor nu poate spune acum cine o să ajungă acolo unde îi trimite, în firecare zi, speranța.

Rostul antrenorului Mircea Șchiopu este să-i contsruiască în așa fel încât – plus ce dictează destinul – în ceasul definitoriu fiecare jucător dintre cei 19 să înțeleagă că drumurile sunt făcute să fie străbătute de oameni. Cu mai mult ori mai puțin folos. Când vorbește Mircea Șchiopu, antrenorul, îl simt pe copilul care a fost. Visând la gloria care să-l arate tuturor, bucurându-se ca toți ceilalți atinși de fulgerul dorinței. Dar din ce spune mai arată cât de egal este cu sine și cu fiecare dintre cei 19 copii, dându-le laolaltă și fiecăruia exact cât trebuie să se mai facă un pas.

Însă fiecare are pasul său și, într-o zi pe care nimeni nu o știe, numai cine păstrează ritmul, exersează și învață, se dăruiește, uneori chiar până la durere, ajunge în locul râvnit. În vârf, de unde, în fapt, începe cu adevărat greul. Pentru că trebuie să convingi că nu a fost o întâmplare și, mai ales, să te menții.

E lecția pe care o predă un antrenor priceput. Acum își învață elevii, trebuie să știe de mici și acest adevăr, de unde izvorăsc, deopotrivă, sucesul și eșecul. Iată un exemplu: anul trecut au câștigat campionatul județean, dar au pierdut, cu Universitatea Craiova, finala pe zonă.

„Dacă câștigam partida aceea intram în primele opt echipe. Despre noi vreau să mai spun că anul trecut am jucat cu echipe foarte bune din Europa și din țară, participând la mai multe turnee. Dau câteva exemple de adversari: Barcelona, Valencia, Roma. Asta pentru a dobândi copiii experiență, se știe că o lecție învățată la timp îți prinde bine la drum lung!”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *