Larisa Oancea, invitată la Fundaţia „Calina”

larisa oancea 1

Cei care au ales să-şi petreacă seara la galeria Fundaţiei „Calina” au avut prilejul de a afla mai multe despre felul în care contemporaneitatea izbuteşte să dizolve graniţele tradiţionale dintre „peinture”, „picture” şi „moving picture”, făcând culorile să treacă unele-ntr-altele şi readucând termenii, în sensul cel mai profund, la rădăcina comună aşezată sub imperiul vizualului.

Invitata momentului, Larisa Oancea, istoric de artă şi cercetător independent, a susţinut o expunere cu tema „Filmul ca proiect curatorial”, deschizând o paranteză cuprinzătoare asupra influenţelor reciproce dintre filmic şi muzeal. Ea a trasat o linie fluidă între „white cube” (spaţiul muzeal) şi „black cube” (sala de cinema), folosindu-se de fragmente din propria teză de doctorat şi susţinându-şi teoria printr-o bogăţie de exemple.

„Muzeul a devenit noul templu al cinefiliei. Pe de o parte, există regizori în rol de curatori, dacă ne oprim la <<Voyages en Utopie>> de Jean-Luc Godard sau la <<Carne y Arena>>, de Alejandro G. Iñárritu, iar pe de alta, găsim istorici de artă şi curatori care includ cinematografia în proiectele lor expoziţionale, dacă ne-am referi, bunăoară, la <<Nouvelles histoires de fantômes>> de Georges Didi-Huberman şi Arno Gisinger sau <<Pasolini Roma>> de Alain Bergala, Jordi Balló şi Gianni Borgna „, a punctat Larisa Oancea.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *