Lacrimi şi buruieni, de Ziua Morţilor

ziua mortilor 4

Cimitirele Timişoarei au fost luate vineri cu asalt de miile de oameni care au ținut să treacă, de Ziua Morților, pe la mormintele dragilor lor dispăruți. Încărcați cu coroane, jerbe, ghivece de crizanteme, tufănele sau cale, candele de toate mărimile și culorile, dar și cu coșuri de nuiele pline cu îndătinatele pomeni, de la colaci la colivă și mere sau sticle de vin și termosuri cu ceai, timişorenii au umplut ca în fiecare an aleile țintirimurilor și, mai apoi, s-au recules lângă crucile răposaților din familie, ale prietenilor și cunoscuților trecuți în eternitate.

Nu puțini au măturat și spălat lespezile și monumentele funerare, au adunat frunzele ruginii și florile pălite și le-au înlocuit cu altele, proaspete, ori cu imortele sau aranjamente din plastic ori mătase.

Lumânările, de la cele a căror flacără durează patru ore, până la acelea care pot să ardă o săptămână întreagă, adăpostite de vânt și ploaie în răclițe de sticlă, au strălucit pe aproape toate mormintele, semn că amintirea celor care-și dorm somnul veşnic a rămas vie printre cei vii.

Lumea a înălțat rugi pentru sufletul celor plecați la Ceruri, lăcrimând de dorul mamei, al tatălui, al soțului sau soției, iar cei veniți în grupuri au depănat povești despre morții lor dragi. Nici preoții n-au lipsit din cimitire, unde timișorenii i-au chemat să țină parastase, iar oameni de ordine au avut grijă ca ziua de pomenire de la început de noiembrie să decurgă fără incidente.

Sărmanii urbei s-au îndestulat din bunătățile aduse de creștini și date lor întru odihna răposaților.

În cimitirul din Calea Şagului, din păcate, alături de mormintele îngrijite, împodobite cu flori proaspete şi lumânări, au putut fi văzute şi altele, transformate în rampe clandestine pentru deşeuri vegetale şi coroniţe vechi, semn că, atunci când intervin nesimţirea şi indolenţa, pietatea şi respectul pentru cei trecuţi în veşnicie bat în retragere.

La intrarea în cimitirul din Calea Lipovei, zeci de cetățeni de toate vârstele s-au străduit să-și vândă cât mai repede florile și candelele cu 3 sau 10 lei, în funcţie de dimensiuni, coronițele la 15 – 20 de lei bucata sau buchețelele modeste, cam jumulite ca aspect, care te făceau să scoți din buzunar bani mai puţini.

Cei mai mulți dintre vizitatorii locului au venit, totuși, pregătiți pentru ceremonie, după ce vor fi trecut prin piețe, unde oferta funerară a fost extrem de vastă în ultimele zile. Chiar dacă acolo prețurile au fost mai mari, timișorenii nu s-au zgârcit când a fost vorba să cheltuie un ban în plus pentru a-și onora morții din neam.

„Am cumpărat din Traian, de la un magazin de decoraţiuni, o candelă tip felinar, cu lumânare pe baterii. A fost ceva mai scumpă decât una obişnuită, dar măcar n-o va stinge vântul. Am luat-o pentru el, pentru tata… Sunt deja trei ani de când s-a prăpădit”, ne spune, Ileana O., în timp ce aşează lângă crucea părintelui său o cunună mare de imortele în culori vii.

Pe meleagurile bănăţene, dar şi prin părţile Ardealului, întâia zi a lui Brumar este una de reculegere, de rugăciune şi de pomenire a morţilor. De asemenea, este şi momentul pregătirii mormintelor pentru iarna ce vine, cimitirele urmând să mai fie frecventate cu aceeaşi asiduitate de-abia în apropierea Crăciunului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Lacrimi şi buruieni, de Ziua Morţilor

  1. In cimitirul din Buziasului e jale, mizerie, copaci cazuti peste morminte, monumente trantite la pamant si gunoaie cat cuprinde fiindca nu sunt destule containere! Se fac borduri dupa lasarea intunericului, oare de ce? Parca nu are administrator!! Chiar nu se pot pune cateva camere de filmat si cateva containere decente?

  2. Nu numai ca este mizerie foarte mare,dar am avut surpriza ca a fost furata si coroana care a fost pusa la mormantul tatalui meu in Iunie la aniversarea unui an de cand a decedat.Si nu numai pe mormantul parintilor mei ci si in alte locuri au nfost furate coronitele,flori smulse de pe morminte,locul ghivrcrlor cu flori era gol in foarte multe locuri.Hotii au intrat noaptea in cimitir si au taiat legaturile cu care erau prinse coroanele de cruce.

    1. Maria din iunie nu ai mai fost la cimitir ?Asa respecți tu memoria familiei ? Rar mult prea rar mergi .Sunt oameni care vin zilnic de ce nu vorbesti cu ei sa iti puna flori si sa le păzească de exemplu politia locala plătită din bani publici sa păzească hotii de flori si mai e unul care face poze in fiecare zi in cimitire vorbeste cu el sa ii pozeze pe cei care iti fura florile si coroana care o pui la anul pentru doi ani de la deces .Este foarte insistent si sa stii ca el te poate ajuta .Il cauti la biroul cimitire si il rogi sa te ajute cu prinderea hotului de coroane intrebi acolo toata lumea il cunoaște .Schimba iala la usi ,plimba directorul cu masina ,face poze in cimitire zilnic serios ar putea sa te ajute doar le plătești primariei bani 95 de lei pe 7 ani macar asta sa faca si ei pentru tine sa iti păzească mormântul si sa te tina la curent .Vreau sa te ajut sa nu mai suferi pentru pierderea ta .Sincer imi pare rau pentru ce ti se intampla .Intreaba la etajul doi la Otilia de el toata lumea le cere sprijin si sunt tare inimosi merita sa încerci sa faci o colaborare scrisa .

  3. Un idiot penalizat vrea sa scurga bani publici sa monteze camere .Curtea de conturi nu verifica cum cheltuie banii încasați de el pe concesiuni unde ii scrurge si pe ce salarii nesimțite cheltuie banul public ,,taximetristul -director “?Renasterea nu intrebi curtea de conturi cum cheltuie acest individ banii publici care ii incaseaza din cimitire primaria ?De ce il susțineți ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *