La Timișoara, mii de credincioși au adus cinstire Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș

hram hram 1

În fiecare an, la pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, Catedrala Mitropolitană din inima Timișoarei îmbracă straie de sărbătoare, cinstindu-și, prin rugăciune și cântări doxologice, părintele spiritual.

CITEȘTE ȘI: Hoții au dat lovitura la Casa de Pensii Timiș! Au furat o sumă mare de bani

Mii de credincioși din toate părțile țării au venit în orașul de pe Bega încă de sâmbătă, din ajunul praznicului, pentru a se ruga și a aduce prinos de cinstire Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. Programul slujbelor dedicate cinstirii ocrotitorului duhovnicesc al Banatului a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată, în prezența Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, format din consilieri de la Centrul eparhial, protopopi, precum şi din slujitori de la mănăstirile şi parohiile eparhiei. Răspunsurile liturgice au fost date antifonic de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

hram hram 2

După slujba Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și faptele ocrotitorului Banatului, precum și despre activitatea sa ca mitropolit al Timișoarei, într-un timp când aceste meleaguri erau ocupate de otomani.

Potrivit unei frumoase tradiţii, după otpustul slujbei de seară, pe străzile orașului a avut loc procesiunea cu moaştele Sfântului Ierarh, la care au luat parte mii de credincioşi cu lumânări în mână, monahi, monahii și o mulțime de tineri de la ASCOR și de la parohiile din Timișoara, implicați în activitățile de cateheză. Alaiul a pornit de la Catedrală, a traversat Podul Traian, a străbătut Splaiul Tudor Vladimirescu, a trecut Podul Mihai Viteazul și s-a întors la punctul de plecare. După procesiune, racla cu sfintele moaşte a fost deschisă și aşezată pe soleea din faţa Sfântului Altar, iar programul liturgic a continuat la Catedrala Mitropolitană pe întreg parcursul nopţii,cu slujba Utreniei, culminând, la ora 24, cu oficierea Sfintei şi Dumnezeieștii Liturghii.

hram hram 3

Ieri, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, format din Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, care a vorbit despre viața Sfântului Iosif cel Nou, precum și despre faptul că sfinții sunt oameni care, încă din viața lor pământească, au bineplăcut lui Dumnezeu.

Aseară, la ora 18, la Catedrala Mitropolitană s-a săvârșit slujba Vecerniei, urmată de un concert coral, susținut de Corul Catedralei, dirijat de pr. Dan Dragomir, iar programul liturgic a continuat cu Paraclisul Sfântului Iosif.

Racla cu moaștele ocrotitorului catedralei va rămâne deschisă până astăzi când, la finalul Sfintei Liturghii, va fi reașezată la locul obișnuit din monumentalul lăcaș de cult.Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a trecut la Domnul în anul 1656, iar în 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea sa şi strămutarea moaştelor sale din biserica Mănăstirii Partoş în Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timişoara. După 300 de ani de la mutarea sa la Domnul, în 6-7 octombrie 1956, la Timișoara, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării. De atunci şi până astăzi, relicvele ocrotitorului Banatului odihnesc în dreapta pronaosului catedralei, într-o raclă frumos sculptată în lemn de palisandru, tisă şi lămâi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns