La mulți ani, România!

La mulți ani, România!

La mulți ani, România!

Vremurile pe care le trăim astăzi, când ne pregătim să sărbătorim cea de-a 105-a aniversare a Marii Uniri – Ziua Națională a României, nu se deosebesc pe fond de cele trăite de străbunicii noștri atunci, la sfârșitul primei conflagrații mondiale.

Dacă ororile frontului nu se petrec acum pe teritoriul nostru, ele nu sunt deloc departe, iar efectele lor secundare (refugiați, dificultăți economice, tensiuni politice și incertitudini majore) ajung până la fiecare dintre noi.

Țara pe care o iubim și de al cărui destin se leagă destinele noastre individuale este, ca și atunci, o democrație autentică, dar relativ fragilă; o economie promițătoare, dar vulnerabilă; o societate cu speranțe mari și un potențial uriaș, dar care se teme încă de schimbările care i-ar putea garanta un viitor mai bun. Lumea înconjurătoare este, și ea, clădită parcă pe nisip.

Civilizația occidentală traversează crize pe care puțini le-au crezut posibile (dar pe care le-a traversat și atunci, în iluziile La Belle Epoque ce au precedat Marele Război), iar amenințările vin atât dinspre un Răsărit incapabil să se desprindă de totalitarism, cât și dinspre acele elite europene care viseză să-și rezolve interesele meschine prin importul de autoritarism.

Ca și atunci, avântul tehnologic ne oferă miracole care se pot transforma în coșmaruri. Ca și atunci, planeta este răvășită de pandemii.

Ca și atunci, comerțul internațional este o sursă de conflict mai curând decât de cooperare, iar provocările climaterice un pretext de confruntare ideologică și nu un subiect de analiză obiectiv științifică. Este bine să înțelegem contextul din acel an de răscruce 1918 nu doar pentru că el seamănă mult cu cel de acum, ci și pentru că istoria este, totuși, cea mai importantă lecție de existență.

Ceea ce ne-a făcut bine atunci ne va face bine și acum: păstrarea condiției umane, echilibrul, deloc în ultimul rând patriotismul – dar nu cel de paradă, sforăitor, ci cel autentic, discret, bazat pe promovarea valorilor fundamentale și cultivarea legăturilor cu cei ce ne sunt alături.

Ceea ce ne-a făcut rău atunci ne poate răni și astăzi: incompetența și lipsa de realism a unor părți a elitei naționale, promisiunile înșelătoare a unor cercuri exterioare care și-au pierdut susținerea chiar și la ele acasă, exclusivismul, gândirea dogmatică.

Ceea ce s-a înfățișat străbunicilor noștri ca misiune istorică se află din nou în fața noastră, aproape în aceiași termeni: reconstruirea încrederii în noi înșine, reîntregirea și cultivarea bunei vecinătăți, corecta definire a interesului național și construirea viitorului pe fundamentele valoroase ale trecutului.

1 Decembrie 1918 nu a fost un accident în cronologia existenței noastre istorice, ci punctul final al unui proces lung și dificil, adesea istovitor, care a devenit totodată începutul unui alt proces evolutiv, nu mai puțin provocator.

La fel stau lucrurile și acum: am parcurs un drum lung și complicat, mai avem încă foarte mult de mers, dar numai cei care parcurg istoria cu pasul îi câștigă trofeele.

CITEȘTE ȘI: Mobilizare exemplară. Oameni cu suflet mare au sărit în ajutorul familiei celor cinci copilași a căror casă a fost distrusă de un incendiu

Avem, totuși, dreptul și șansa unor momente de răgaz: sărbătorirea Zilei Naționale este unul dintre aceste momente, în care, indiferent dacă ieșim la defilări și petreceri publice, pentru a ne aminti că suntem o comunitate, sau rămânem în sânul familiei pentru a recâștiga același sentiment, avem datorita să ne amintim că suntem ceea ce suntem datorită faptelor înaintașilor noștri. Și că pentru faptele noastre vom și judecați cu aceeași măsură a memoriei colective de cei care vin după noi.

Programul de Ziua Națională

Vineri, 1 decembrie 2023, începând cu ora 11:00, în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara va avea loc ceremonia militară prilejuită de Ziua Națională a României. Manifestările dedicate acestui eveniment se vor desfășura după următorul program: între 08:30 și 08:55, Ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei; 10:30 –10:55, Oficierea serviciului religios Catedrala Mitropolitană Ortodoxă; 11:00 –11:10, Întâmpinarea oficialităţilor – prezentarea onorului, salutarea Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României.

La Esplanada Catedralei Mitropolitane Ortodoxe activitățile se vor desfășura astfel: 11:10–11:30 Alocuțiuni; 11:30–11:40 Realizarea dispozitivului de defilare; 11:40–11:50 Moment artistic susținut de Muzica Militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ,,DECEBAL”, 11:50–12:30 Defilarea detașamentelor şi a tehnicii pe următorul itinerar – Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazul În intervalul orar 17:45–19:45, va avea loc o ceremonie militară de retragere cu torţe: Strada Mărășești nr 6- 7; Str. Sf. Ioan; Bulevardul Republicii, Bulevardul Regele Ferdinand I; Catedrala Mitropolitană; Primăria Municipiului Timișoara; Bd. C.D. Loga; Mitropolia Banatului; Bd. Revoluției din 1989; Instituția Prefectului – Județul Timiș; Piața Sf. Gheorghe; Str. 9 Mai; Piața Libertății; Str. Alba Iulia; Piața Victoriei (19:30); Str. Mărășești nr 6-7.

Foto: arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *