La Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva”, deschiderea noului an școlar aduce tensiuni, nemulțumiri și acuzații grave

Liceul Pedagogic 7

Mai mulți părinți afirmă că nu este respectată egalitatea de șanse și că se practică discriminarea

Potrivit acestora, elevilor de gimnaziu li se încalcă dreptul la odihnă și la timp liber, precum și participarea la viața culturală, artistică și sportivă, dar și că le este periclitată sănătatea  

Conducerea unității admite că eficiența procesului de învățământ este diminuată

Părinții elevilor din clasele a VI-a și a VII-a de la Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timișoara protestează în aceste zile vizavi de nerespectarea egalității de șanse și discriminarea copiilor (garantate de Legea 272 din 2004) în raport cu colegii de la alte școli care studiază în prima parte a zilei, precum și încalcarea drepturilor acestora la odihnă, timp liber și participarea la viața culturală, artistică și sportivă, de către conducerea unității de învățământ prin organizarea cursurilor după-amiază. Mai mult, aceștia susțin că școlarilor le este periclitată chiar și sănătatea și sunt deciși să își unească cu toții forțele încă de la începerea noului an școlar, în 12 septembrie, cu ocazia festivităților inaugurale.

Iluminare distrugătoare

Într-un memoriu înaintat de părinți conducerii liceului, dar și Inspectoratului Școlar Județean Timiș, se precizează că cei circa 180 de elevi care sunt nevoiți să desfășoare orele de curs după-amiaza, până la ora 19, se găsesc în situația de a nu fi supravegheați de părinți, care, de obicei, lucrează dimineața.

Ei nu pot servi prânzul în timp util, deoarece la aceste ore trebuie să fie deja la școală. Mai mult, elevii nu pot asimila toate informațiile primite la școală, deoarece, spre orele 16-19, sunt deja obosiți și, ca atare, puterea de concentrare este diminuată.

Totodată, părinții arată că acești copii, din cauza programului școlar, nu pot participa la programe culturale, artistice și sportive, atât de necesare unei dezvoltări armonioase.

În plus, prin desfășurarea orelor de curs după-amiaza, elevilor le este periclitată sănătatea, fiind obligați să studieze la lumină artificială (studiile medicale arătând că expunerea la aceasta timp de mai multe ore pe zi are efecte nocive asupra tinerilor, cum ar fi scăderea imunității, obezitate, diabet, depresie şi chiar cancer).

”Este adevărat că eficiența învățării este diminuată în schimbul de după-masă”, confirmă prof. dr. Cornel Petroman, care admite că și pentru cadrele didactice, care au ore și dimineața, prelungirea programului până spre seară este o povară.

Promisiuni neonorate

Liniștea ultimelor zile de vacanță ale elevilor claselor de gimnaziu a fost umbrită de anunțul lansat de cadrele didactice de la Liceul Pedagogic: în noul an școlar, clasele a VI-a și a VII-a vor face cursuri de la 13 la 19. ”Ne-a pus pe toți pe jar.

Conducerea unității ne-a promis că orele se vor ține dimineața. Acum aflăm că acest lucru nu este posibil pentru că nu au fost pregătite săli de clasă la internat, deoarece lipsește aprobarea de la Direcția pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional. Ni s-a transmis că s-a hotărât ca toate clasele de a VI-a și a VII-a să fie la etaj, pentru a fi mai ușor de supravegheat și că trebuie să mutăm dulapurile”, susține mama unei eleve din clasa a VI-a. ”Nu am promis, ci am spus că voi analiza solicitarea”, a precizat prof. dr. Cornel Petroman, directorul de la ”Carmen Sylva”.

Clădirea, un monument istoric

”Nu putem face lucrările de reamenajare a spațiilor de la internatul liceului fără aprobare. Clădirea datează din 1930 și este monument istoric. Nici o transformare interioară nu poate fi făcută fără aviz. Noi am depus dosarul la Primăria Timișoara și ni s-a transmis că, odată obținută aprobarea, lucrările se pot executa în câteva săptămâni.

Pot fi patru-cinci sau 20 de săptămâni!”, a completat Cornel Petroman. Reamenajarea spațiilor libere de la internat reprezintă ultima soluție la care conducerea școlii apelează, după ce celelalte variante luate în calcul au fost neviabile.

Casa Căsătoriilor, revendicată pentru patru clase

”Noi am făcut, anterior, o adresă Primăriei Timișoara, prin care solicităm să ne dea în folosință vechiul spațiu al liceului, acolo unde funcționează Casa Căsătoriilor, însă acest lucru nu este posibil, deși acolo s-ar putea amenaja patru săli de clasă, care s-ar afla astfel în imediata apropiere a sediului central. După acest refuz, am cerut să ne dea un spațiu la liceele din centru, însă ni s-a propus la „Auto” și la „CFR”, mult prea departe. Noi am amenajat mai demult săli de clasă lângă internat în spații mari, unde anterior au fost dormitoare sau săli de meditații. Și acum avem camere libere, dar mici, neîncăpătoare, însă tot se mai pot amenaja șase săli. Noi la internat avem multe solicitări de cazare, fiind libere, în prezent, doar 20 de locuri pentru fete și 15 pentru băieți. Mai mult, recent am fost anunțat că vor veni șase elevi basarabeni”, adaugă Cornel Petroman.

Copii mari, probleme pe măsură

”Știți cum se spune, <>. Nu ne putem lăsa copiii nesupravegheați. În plus, suntem nevoiți să scurtăm și timpul petrecut cu ei, pentru că dimineața îi lăsam să doarmă, iar seara suntem cu toții prea obosiți să mai discutăm, mai ales că masa în familie o vom lua după ora 19. Și uite așa îi pierdem…

În urmă cu cinci ani, când mi-am înscris copilul în clasa I, cursurile la gimnaziu se țineau doar dimineața”, susține unul dintre protestatarii, care luni, în prima zi de școală, așteaptă să-și spună oful. ”De când mă știu, la Pedagogic s-au făcut ore de după-masă. Prin anii 1949-1950, clasele mici (primare) începeau cursurile la prânz, dar atunci unitatea se numea Liceul Teoretic de Fete”, susține prof. dr. Cornel Petroman.

Momentan, conducerea instituției de învățământ nu vede nici o reglementare a situației.

”Soluția nu e în curtea școlii și nici la Inspectorat. Lucrurile se pot rezolva doar dacă Primăria ne dă un spațiu în apropierea unității”, conchide directorul Liceului ”Carmen Sylva”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

11 thoughts on “La Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva”, deschiderea noului an școlar aduce tensiuni, nemulțumiri și acuzații grave

  1. Solutia este foarte simpla: nu mai trimitem copiii la scoala de dupa amiaza pana nu se rezolva aceasta problema. Conducerii Liceului Pedagogic ii vine foarte usor sa ridice din umeri atata timp cat parintii amenajeaza si igienizeaza salile de curs (liceul nu arata asa de bine datorita competentei conducerii ) cumpara mobilier,platesc paza, materialele igienico sanitare pentru toaletele copiilor etc. Acest domn Petroman, in afara arogantei nu mai are nicio calitate.
    PARINTI DIN TOATE CLASELE UNITI-VA !!!!!!!!!!

    1. Dorinta este a voastra a parintilor de a dota cat mai bine scoala . Acolo e de a dreptul un concurs cine da mai mult si ce clasa are un „rahat ” in plus ; dupa aceia va plangeti . V a cerut cineva vreun ban ? Hai sa fim seriosi se stie f bine cate fite si cum se zbat parintii sa mai cumpere care mai de care alt mobilier ca au aparut alte modele , alt tv , alt videoproiector , tabla inteligenta catedra supersofisticata , dulapuri etc . Solutia este sa va mutati copiii in alta scoala daca nu va convine poate asa se mai rezolva si problema spatiului . Multi avem copii in aceiasi situatie la alte scoli si nimeni nu face atata circ

    2. Si de ce uitam sa spunem de unele invatatoarele care au cerut si de zeci de ori intr-un an scolar bani si dotarea claselor cu mobilier, jaluzele, video proiector, tabla inteligenta, scaune ergonomice, zugraveli, materiale didactice. Nimic din toate acestea nu existau sau unii parinti au fumuri privind banca de lemn sau praful de creta care ar afecta manichiura domnisoarelor eleve?

  2. Sunt multe alte scoli in Timisoara unde cursurile se desfasoara si dupa amiaza . Problema este lipsa spatiului peste tot . Dar la nici o scoala nu au venit parintii cu asemenea pretentii si asta nu inseamna ca nu isi iubesc copiii ; la aceasta scoala s au imbulzit sa isi inscrie copiii din toate cartierele Timisoarei ptr ca asa ” da bine ” in ochii lumii , e o moda , o fita . Si daca li s a oferit spatii in alte locuri de ce nu au acceptat ? e prea departe ? departe de ce ? departe de centru Timisoarei ??? Alta fita !! Numai figuri . Sunt si alte scoli care au clase repartizate in alte cladiri , se ofera ceea ce exista momentan nimeni nu poate bate din palme sa se faca peste noapte spatii . Aici e vorba de mofturi ale parintilor in primul rand si ale cadrelor in al doilea rand : vai cum sa mearga ei in cladirea de la Auto sau CFR ? va dati seama sa stea izolati de buricul targului ce nenorocire !!! Sunt si au fosf si alte scoli in situatii similare pana s a gasit o solutie si nu a mai strambat nimeni din nas dar de … din nou aceiasi scoala cu fite si figuri

    1. Doamnâ dragă, cei care s-au mutat în altâ parte a oraşului au facut-o cu totul pentru renovarea întregii şcoli. Aveți idee cum s-ar deplasa profesorii de la o scoala la alta in 5 minute cu traficul din oraş în condițiile în care doar clasele a VI şi a VII-a ar primi spații la periferia oraşului iar restul ar râmâne în centru?
      …Avem dreptul să ne dorim ce este mai bun pt copiii noştri şi să ne luptâm pentru drepturile lor. Daca dumneavoastră asta vi se pare o fiță, asta este.

      1. Orice parinte isi doreste ce este mai bun pentru copilul sau dar sa afirmi ca ajung odraslele la diabet pentru ca invata dupa ora 13 rad si curcile de tine. Seara aceeasi parinti ce se dau de ceasul mortii din cauza programului scolar ii duc la mall, le cumpara porcarii, ii lasa toata ziua sa-si strice ochii in telefon iar apoi tipa ca au obezi in familie si cu lentile tip borcan!

  3. Ar fi foarte bine sa existe program numai de dimineata dar din motive obiective nu se poate! Parintii de astazi uita ca pana la Revolutie liceul pedagogic avea in acelasi spatiu doar ciclul primar si cel liceal, fara gimnaziu! Dupa 89 din dorinta de a acoperi si alte specializari a crescut numarul claselor concomitent cu introducerea segmentului de gimnaziu. Cum sa intre un numar dublu de clase in acelasi spatiu!? Daca comitetul da parinti nu intelege asta insemna ca sunt multi indivizi limitati in gandirea logica

  4. Comitetul parintilor revolutionari sustine ca elevii ce invata dupa-amiaza nu pot participa la programe culturale si artistice. Cand sa participe de luni pana vineri cand parintii sunt inca la serviciu sau cand elevii ar trebui sa-si rezolve temele? Nu exista spectacole in weekend? Cat despre sport toate cluburile si Palatul Copiilor au program de dimineata pana seara!
    In privinta invatatului la lumina artificiala nimeni nu a facut cancer, diabet sau insuficienta imunitara … ori depresie. Argumente de rahat culese si interpretate distorsionat. Mai mult, acasa la unii este bezna din dorinta de a face economie chiar cu …becuri economice! Aceeasi parinti ce invoca … radiatiile daunatoare a iluminatului, dar numai din … sala de clasa uita ca de dimineata pana noaptea copilasul isi strica ochii in tablete si telefoane! Sunteti de compatimit in privinta prostiei ce o ridicati la rang de educatie! Fara stima absolventul sef de promotie a Liceului Pedagogic Eftimie Murgu!

  5. Este foarte usor sa creezi o imagine falsa…Nu atacati Liceul Pedagogic dintr-o pornire emotionala si dintr-o cunoastere superficiala ! Este un liceu bun si aceasta este unul dintre motivele pentru care este aglomerat..
    Daca sunt elevi care frecventeaza unitatea dupa-amiaza este pentru ca nu se poate altfel. Cel putin in acest moment. Ce este asa greu de inteles ? Conducerea scolii are toata solicitudinea si a furnizat toate explicatiile. Nimeni nu si-a propus cu indarjire sau cu voie buna cursuri dupa amiaza. Tot pe cat este de adevarat ca aceste momente ale zilei nu sunt, desigur, cele mai prielnice pentru studiu. Reprosurile si observatiile parintilor sunt, unele serioase, altele rizibile. Si daca acestia agreeaza presiunile atunci sa le faca unde trebuie nu asupra scolii ale carei interese, daca nu au aflat inca, sunt similare cu ale lor.

  6. Oameni buni, de-aia merg toate de-a-ndoaselea în țara asta: pentru că atunci când cineva se ridică să ìşi ceară drepturile legitime sar toți din toate jue să -i dea în cap cu pietre şi să-l acuze de „fițoşelală”, în loc sa-l sprijine! Incredibil! Asta-i ca şi când ai acuza un pacient de snobism atunci când îşi alege chirurgul care să îl opereze şi nu se lasă pe mâna unui neavenit care se nimereşte prin spital, când îşi aduce aşternuturi curate şi păpica de acasă, ca să fie sigur că nu pleacă din spital şi cu alte boli, îşi cumpară seringi şi ace sterile, medicamente, căci altfel se riscă. Tot din aceleaşi considerente ne-am ales şi noi şcoala: ca să fim siguri că copiii noştri vor avea un corp didactic de calitate, de aceea investim în dotarea claselor, pentru a fi siguri că au parte de un act didactic de calitate, cât de cât în pas cu vremurile în care trăim, în loc să aşteptăm ca ministerul de resort să treacă scolile în secolul ăsta.
    Nu am făcut decât să cerem dreptul la un program egal pentru toți elevii, indiferent de clasa în care se află. Punct! Nu înțeleg de ce v-ați stârnit aşa si v-ați grăbit să aruncați cu mizerii în părinți, în loc să luați fiecare atitudine. Sunt drepturile copiiilor noştri, pentru numele lui Dumnezeu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *