Ultimul artificiu al unui artificier din Timiş

vasile nica

Vasile Nica susține că, în urmă cu milioane de ani, de la Anina și până la Foeni se întindea o vastă pădure tropicală

”Banatul a fost fund de mare. Ca artificier am participat la excavarea cărbunelui din zonă. Am găsit foarte multe resturi de platani, arbori exotici. Consider că de la Anina și până la Foeni, în urmă cu milioane de ani, se întindea o vastă pădure tropicală”, susține Vasile Nica (foto), maistrul miner care a deschis și, ulterior, închis cele două exploatații din zona comunei Darova.

”Băgam muniție și… dă-i!”

În 1977, la Darova debuta o nouă activitate: mineritul. Vasile Nica susține că este primul care a intrat în minele de cărbune din zonă.

”Am venit din Valea Jiului ca artificier, după ce cu un an înainte au început prospecțiunile geologice. Băgam muniție și… dă-i! Apoi veneau minerii și excavau, pentru ca să intervin din nou să le deschid calea.

Am făcut o galerie de 120 de metri lungime cu o înclinare de trei la mie. În 1987 a început exploatarea propiu-zisă. Când am ieșit eu la pensie, în 1993, s-a sistat exploatarea. Existau trei mine: Visag, Sinersig 1 și Darova. Pentru prospecțiuni erau Sinersig 2 și 3”, afirmă artificierul care a avut o activitate de 16 ani în zonă.

Aur negru

”Aici este cărbune de lemn, însă nu are o calitate foarte bună. S-a format prin carbonizarea resturilor de plante preistorice, proces ce a avut loc cu milioane de ani în urmă. La Darova, la adâncimea de 35 de metri, se aflăeste un strat de cărbune de 140 de centimetri.

În zona Duleului (localitatea Duleu – județul Caraș-Severin) și a Visagului, stratul de cărbune are trei metri grosime, adică mai mult decât dublu”, spune Vasile Nica.

”Am mai rămas doar șase”

În comuna Darova, minerii s-au împuținat odată cu trecerea anilor. ”De regulă, ei mor înainte de pensie, din cauza condițiilor grele de muncă și a bolilor profesionale. Am mai rămas doar șase. Eu am reușit să ajung la 68 de ani”, spune Vasile Nica.

Cu toate acestea, an de an, în comună are loc o sărbătoare câmpenească dedicată ortacilor. ”Sus pe deal, în satul Sacoșu Mare, spre localitatea Vermeş, din judeţul Caraş-Severin, la 90 de metri înălțime se află un loc pitoresc, o pădurice de pin, unde, spre sfârșitul verii, are loc, de 80 de ani încoace, sărbătoarea minerilor <>”, a precizat primarul comunei, Sorin Tilihoi.

Ultimii mineri rămași în zonă susțin că nu ei au descoperit cărbunele de aici. ”Înainte de noi, au fost nemții care au locuit aici, iar localitatea se numea Darowa. De la ei am moștenit sărbătoarea câmpenească”, spune Vasile Nica.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *