La doi paşi de Timişoara, un superb sat de vacanţă prinde contur

mlastinile satchinez

Județul Timiș ar putea avea un obiectiv turistic foarte atrăgător pentru întreaga zonă. Totul depinde de exploatarea potențialului rezervației ornitologice ”Mlaștinile Satchinez”, supranumită și ”Delta Banatului” și de obținerea fondurilor europene necesare.

Situl se caracterizează prin existența unor mlaștini permanente, care alternează cu suprafețe ocupate de stuf, bălți, fânețe și pâlcuri de sălcii. Specificitatea locului este dată de faptul că aici se regăsesc 150 de specii de păsări, majoritatea fiind protejate pe plan european.

Există, de asemenea, 93 de specii de plante acvatice și palustre, zece asociații vegetale, 941 de specii de nevertebrate, multe dintre ele fiind, iarăși, de importanță comunitară. Între speciile protejate care cuibăresc aici se numără agreta mică, egreta mare, piciorongul, stârcul cenușiu, stârcul galben, stârcul pitic, stârcul roșu sau stârcul de noapte.

Există, așadar, premise suficiente pentru ca zona să devină atrativă și să se transforme într-o destinație turistică. Așa s-au gândit și autoritățile din Satchinez, care au dezvoltat un concept complex de exploatare a rezervației ornitologice. Mai exact, este vorba de amenajarea unui sat de vacanță, în care să fie integrate mai multe componente care pot contribui la crearea unui obiectiv turistic.

Astfel, se dorește amenajarea unr căsuțe din lemn, acoperite cu stuf, unde turiștii vor putea campa pentru a se bucura de frumusețile naturii. Pe lângă pescuit și plimbări, turiștii se vor putea bucura și de bunătățile culinare ale zonei, întrucât vor fi amenajate standuri în care producătorii locali vor putea expune delicatesele zonei: carne și preparate din carne, brânză, ouă, țuică sau fructe.

CITEŞTE ŞI: Măști cu probleme pe piața din România. ANPC a emis patru alerte Rapex pentru produse neconforme

Conceptul este complex, întrucât se dorește și integrarea bisericilor din zonă în acest obiectiv turistic, unele având o istorie foarte interesantă. De asemenea, poate fi vizitat Conacul de la Hodoni, Cetatea de pământ din Satchinez, Situl arheologic din Hodoni, precum și Băile Călacea, aflate în apropiere, unde există un ștrand, restaurant cu terasă, o mini-grădină zoologică, bazin cu nuferi și se pot realiza o serie de proceduri medicale: băi cu parafină, masaj, băi galvanice, acupunctură și altele.

CITEŞTE ŞI: Carantinarea Timișoarei, o măsură dureroasă

Sunt destule lucruri care pot face zona ispititoare, însă, după cum spune și Florin Cheaua, primarul comunei Satchinez, cel mai important lucru va fi realizarea infrastructurii necesare accesului facil la viitorul sat de vacanță. De aceea, trebuie asfaltat drumul până la rezervație, intenția autorităților fiind și aceea de a realiza o pistă de bicicletă, inclusiv cu iluminat public.

Va trebui realizată, de asemenea, o promovare mai agresivă a rezervației, în acest sens existând deja un centru de informare turistică. Primarul din Satchinez este hotărât să obțină fonduri europene pentru concretizarea proiectului, fiind convins că există suficient potențial pentru a fi exploatat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “La doi paşi de Timişoara, un superb sat de vacanţă prinde contur

  1. Ideea apartine fostului primar, Ion Dan. A fost preluata de catre actuala administratie. Cred ca fostul primar a fost inspiratia mai multor investitii realizate de catre actuala conducere.

  2. Rezervatia Mlastinile Satchinez are potential turistic si a fost „calcaiul lui Achile” pentru multi primari care au fost neinspirati si delasatori pentru aceasta ” Delta a Banatului”.S-au taiat lemne din Rezervatie,Oile lasate sa pasca in interiorul Rezervatiei si alte „indeletniciri” ale oamenilor au facut totusi ca Rezervatia sa reziste in timp.Exista un Centru de Informare Turistica care a ‘papat” din banii alocati de Uniunea Europeana prin tot felul de programe si ajungand la un ONG din Arad – care din pacate nu prea administreaza Rezervatia.Casute tip Camping,drumuri de acces – sunt binevenite in Arealul protejat dar trebuie in primul rand facute CAI DE ACCES in interior – bine delimitate.Mai e drum lung cu aceste Proiecte – succes in planurile bine gandite ale celor care vor sa schimbe ceva.Rezervatia ramane ca un simbol al florei si faunei acestui sat din campia Banatului asezata pe Valea Ierului sau a paraului Apa Mare – o continuare a Campiei Vingai si a vechilor Mlastini.Poate cu aceasta ocazie se va curata si Canalul care este colmatat de zeci de ani – uneori apa scade si pana la 50 cm.

  3. N-ar fi fost mai bine sa se declare Rezervatie Naturala si s-o puna sub ocrotirea legii? Chiar trebuie sa violam natura, ultimele oaze care mai exista, si sa le declaram „obiective turistice”? Lasati natura in pace, avem nevoie de ea, ea n-are nevoie de noi, oamenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *