La cine mai vine barza…

Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile Enel din România anunţă lansarea unei aplicaţii unice în Europa, cu ajutorul căreia se va realiza recensământul berzelor albe din ţara noastră. Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România.

Organizație neguvernamentală premiată, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani. Proiectul-pilot de numărare a berzelor albe se va desfăşura în lunile iulie-august şi îşi propune să pună bazele unui recensământ periodic, pentru o evaluare corectă a populaţiei de berze albe din România.

În acest sens, SOR lansează în premieră europeană aplicaţia “Uite barza”, disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile smartphone care vor să se implice în protejarea acestei specii de păsări.

Barza albă foloseşte ca suport pentru cuib stâlpii reţelelor de electricitate și acoperișurile caselor, electrocutarea fiind una dintre ameninţările ce afectează această specie în zonele în care au cuiburi. Populația estimată de berze albe este cuprinsă între 180.000 și 220.000 de perechi în Europa, în timp ce în România, numărul lor a fost estimat la 4-5.000 de perechi.

Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este identificarea numărului exact de perechi care au cuiburi și a puilor lor. Prin parteneriatul cu Enel, SOR va colecta date riguroase privind cuibăritul berzei albe în România, prin implicarea specialiştilor de pe teren, dar şi a publicului larg care va folosi aplicaţia mobilă.

Proiectul are ca scop identificarea zonelor cu potenţial ridicat de pericol prin electrocutare pentru berze, astfel încât companiile de distribuţie să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, precum montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice.

De asemenea, şi angajaţii celorlalte companii din cadrul grupului Enel în România vor descărca aplicaţia şi vor participa la acest program de protejare a biodiversităţii. Aplicaţia poate fi descărcată de la adresa http://www.sor.ro/Uite-Barza.

Pe baza rezultatelor obţinute, SOR și companiile de distribuţie din cadrul Enel vor putea lua măsuri de înlocuire a cuiburilor existente cu potenţial de pericol, astfel încât să poată fi prevenite avarii de reţea sau electrocutarea berzelor.

Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 3.800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns