Efectele izolării termice cu polistiren

polistiren

Polistirenul este unul dintre cele mai răspândite tipuri de masă plastică, folosit mai ales pentru izolarea termică a construcțiilor.

În ultimii ani, însă, unele studii au dezvăluit că nu este un material atât de sigur cum se credea până nu demult.

Pe de-o parte, pentru că nu lasă pereții să ”respire”. Fiind impermeabil, polistirenul funcționează ca o barieră împotriva vaporilor, iar vaporii de apă care se adună în timp prin microfisurile pereților pot forma mucegai între plăcile de polistiren și ziduri. Pe de altă parte, polistirenul este un material ușor inflamabil, ceea ce face ca imobilele placate cu acest tip de material să fie mai vulnerabile în cazul unor incendii.

În timp ce din ce în ce mai multe țări au început să înlocuiască polistirenul cu alte materiale, precum vata bazaltică, de exemplu, în România, acesta continuă să fie folosit pe scară largă. Inclusiv în programul național de anvelopare a blocurilor a fost introdusă obligativitatea folosirii acestui material.

”Știu că în alte state se folosesc materiale mult mai bune și am dorit ca și blocurile din Timișoara să beneficieze de tehnologia modernă. Mi s-a explicat, însă, că nu se poate, pentru că așa prevăd normele noastre metodologice”, a explicat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Mulți constructori sunt de acord că materialul nu este cel mai sănătos nici pentru locuinţă, nici pentru locuitorii săi, nici pentru mediul înconjurător, însă preţul mic și probabil anumite interese pentru încurajarea comercializării acestuia va face dificilă, cel puțin pentru România, trecerea la alte materiale, mai performante.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *