La ce mai folosesc căminele culturale

Comuna Boldur dispune de patru cămine culturale, câte unul în fiecare sat aparținător. Conform viceprimarului Viorel Berci, clădirile acestora sunt în stare bună, cu excepția celei din reședința unității teritoriale, puternic afectată de furtuna din august 2017, care a descoperit așezământul pe jumătate.

Autoritățile au luat măsuri de înlăturare a efectelor calamității, dar pentru a redeveni funcțional este nevoie de reabilitare în detaliu. Dacă tot se intervine la clădire, a declarat edilul șef Cristian Stoi, s-a decis să se facă și o modernizare a acesteia. Investiția preconizată cuprinde recompartimentări de spații, precum renovări interioare și exterioare. În urma acestor intervenții, clădirea se va transforma într-una multifuncțională, în care se va muta și biblioteca informatizată a comunei.

În general, cele patru cămine au fost construite pentru o capacitate de 150 de persoane, la 200 fiind înghesuială. Având în vedere însă că nunțile – care în mod obișnuit depășesc ca invitați acest număr – s-au mutat cu totul în Lugoj, la sălile de evenimente și restaurantele de acolo, aceste așezăminte continuă să fie utilizate pentru evenimente de mai mică amploare, rar pentru botezuri și mai des pentru pomeni. Dacă ne referim la activitățile culturale, atunci trebuie spus că singur ansamblul popular „Boldureanca” este cel care folosește mai des căminul cultural.

O altă constatare este aceea că preocuparea pentru păstrarea în stare bună sau pentru renovarea acestor spații nu este suficientă pentru a le face atractive pentru comunitățile locale ale căror obiceiuri de petrecere a timpului liber s-au schimbat radical, sub influența tehnologiei, mai ales.

Ținând cont de aceste nevoi în continuă transformare, în satul Sinersig este preconizată – tot în acest an – amenajarea, în interiorul căminului cultural, a unui club al pensionarilor. Biblioteca de aici va fi mutată în școală, în locul ei urmând a funcționa acest club, care va oferi o alternativă de socializare, mai ales pentru vârstnici. Specificul acestui sat este acela că majoritatea locuitorilor au lucrat la mină sau în activități industriale și nu au pământ. Nefiind agricultori, ei au mai mult timp liber la dispoziție.

De altfel, propunerea de înființare a acestui club a venit din comunitate. Se preconizează ca după renovarea spațiului, mobilierul necesar funcționării clubului existând, aici să se desfășoare activități recreative (jocuri, lectură, vizionare de programe TV). Pe lângă această amenajare, la căminul cultural din Sinersig se vor face și reparații în sala mare și în cea mică a acestuia.

P.S. În imagine, căminul cultural din satul aparținător Ohaba-Forgaci


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns